P. Breedlove'as pabrėžia, kad tai būtų triuškinantis smūgis Kremliui, nes tiltas jungia žemyninę Rusiją su Krymu, kuris, Maskvos teigimu, 2014 m. buvo įtrauktas į Rusijos Federacijos sudėtį.

Pasak generolo, kalbėjusio su britų dienraščiu „The Times“, dėl Rusijos vykdomos agresijos prieš Ukrainą Krymo tiltas yra Teisėtas taikinys.

„Tiltas per Kerčės sąsiaurį yra teisėtas taikinys. Manęs visiškai nestebina, kad rusai susirūpinę dėl Kerčės tilto, nes jiems jis yra nepaprastai svarbus“, – kalbėjo jis.

„Dabar, kai Vakarai Ukrainai suteikė priešlaivinių „Harpoon“ raketų, [kurių veikimo nuotolis siekia 200 mylių], manau, kad rusams atsirado pagrindo nerimauti, jog Ukraina surengs ataką prieš šį tiltą. Yra daug [dabartinių] ir buvusių Vakarų lyderių, įskaitant ir mane, kurie dabar kalba, kas nutiktų, jeigu Rusija imtų skandinti grūdus gabenančius Ukrainos laivus arba jeigu Rusijos vykdoma jūrų blokada pereitų į kinetinę. Diskutuojama apie tai, kaip Vakarai tokiu atveju galėtų reaguoti. Keli žmonės, su kuriais kalbėjausi, teigia, kad Kerčės tilto [sunaikinimas] būtų didžiulis smūgis Rusijai. Kerčės tiltas yra teisėtas taikinys“, – sakė generolas.

„Esu statybos inžinierius ir išmanau apie tiltų konstrukcijas. Visi tiltai turi silpnų vietų. Pataikius į vieną tokių, Kerčės tiltas ilgam laikui taptų netinkamu naudoti. Tačiau, jeigu [ukrainiečiai] norėtų tiltą sugriauti, tam reiktų tikslingesnės sprogdinimo operacijos. Yra klausiančių, ar teisinga Ukrainai imtis tokių agresyvių veiksmų ir ar Vakarai juos palaikytų, bet man jų argumentai nesuprantami. Rusija įsiveržė į Ukrainą ir surengė išpuolius ne tik iš Ukrainos vidaus, bet ir iš Rusijos, Baltarusijos, Krymo ir Juodosios jūros teritorijų bei nužudė dešimtis tūkstančių žmonių. Tad nereiktų nerimauti dėl Ukrainos karingumo puolant taikinius Rusijos viduje. Tai būtų tas pats, kas prašyti Rogerio Federerio atmušinėti kamuoliuką, vieną ranką pasirišus už nugaros“, – kalbėjo P. Breedlove'as.

Buvęs NATO karinių pajėgų Europoje vadas – ne vienintelis, paraginęs sunaikinti Krymo tiltą per Kerčės sąsiaurį. Dienraščiui „New York Post“ ne pelno siekiančio Vidurinių Rytų instituto („Middle East Institute“) analitikė Iulia-Sabina Joja teigė, kad Ukraina privalo sunaikinti šį „strategiškai svarbų sausumos tiltą“, kurį nutiesė V. Putinas.

„Turėdama sausumos tiltą, Maskva gali nuolat aprūpinti savo pajėgas ir rengti atakas Vakarų Ukrainos kryptimi. Norint su tuo kovoti ir atkirsti šį strateginės svarbos tiltą, ukrainiečiams reikia tolimojo nuotolio raketų, bepiločių lėktuvų ir naikintuvų – arba „MiG-29“ ir „Su-24“, arba senųjų amerikietiškų „F-14“ ir „F-16“, – savo straipsnyje rašė I. S. Joja.

Tuo metu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generolas majoras Dmitrijus Marčenko interviu naujienų svetainei „Apostrof“ pareiškė, kad siekiant deokupuoti pietinę Ukrainos dalį, taktiškai yra būtina sunaikinti Krymo (Kerčės) tiltą, kuriuo rusai okupantai dabar gabena karinę įrangą savo armijai.

Philip Breedlove

Anot generolo majoro, turėdama šį tiltą Rusija dabar gali perkelti rezervus ir sustiprinti įsibrovėlių gyvąją jėgą, techniką ir ginkluotę. Norint likviduoti tiltą, ukrainiečiams labai svarbu turėti raketų, kurių veikimo nuotolis siektų iki 300 kilometrų.

„Tokiomis raketomis galėtume sunaikinti [rusų] vadavietes ir užnugario punktus, kuriuose tiekiami degalai, ginklai ir karinė technika. Galėtume pradėti žiaurų sekinamąjį karą. Turbūt suprantate, kad, jeigu sunaikintume jų amunicijos, degalų ir maisto atsargas, tarp rusų karių kiltų chaosas“, – sakė D. Marčenko.

Tiesa, tilto į Krymą sunaikinimas Rusijos Federacijos rezervų perkėlimą tik apsunkintų, tačiau nepadarytų jo visiškai neįmanomo, nes jau dabar Juodojoje jūroje plaukioja 10 didelių rusų desantinių laivų, kurie galėtų pasitarnauti kaip keltai.

„Juk suprantate, kad Krymo tiltas nebus vienintelis taikinys. [Priešo] nugalėjimui užtikrinti bus reikalingas visas taikinių kompleksas. Manau, kad laivai taip pat bus tarp taikinių“, – prognozavo ukrainiečių generolas majoras.

Kare prieš Rusiją Ukraina tikisi iš JAV ilgesnio nuotolio raketų.

„Mūsu valstybė visais lygiais kalbasi su JAV atstovais dėl ilgesnio nuotolio raketų HIMARS sistemoms perdavimo“, - trečiadienį per Ukrainos televiziją sakė parlamento Gynybos komiteto narys Fediras Venislavskis.

Šiuo metu kariuomenė turi tik maždaug 70 km galinčių skrieti sviedinių šio tipo raketų paleidimo sistemoms. Tačiau yra raketų, galinčių smogti taikiniams, esantiems 300 ir 500 km atstumu.

Praėjusiomis dienomis Ukrainos pajėgos iš HIMARS sistemų sėkmingai atakavo keliolika rusų taikinių. Kyjivas, be to, naudoja mažesnio tikslumo sovietinio tipo raketas „Točka U“, galinčias skrieti iki 120 km.

Ukrainos ir JAV kariai galimais taikiniais jau įvardijo tiltus, vedančius iš Rusijos žemyninės dalies į 2014-aisiais aneksuotą Krymo pusiasalį. Tačiau fronto linija nuo Krymo tilto nutolusi per maždaug 260 km. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tokius planus pavadino teroru, tačiau patikino, kad tiltas pakankamai gerai apsaugotas nuo tokių atakų.

Anot JAV žiniasklaidos, reikalavimas dėl ilgesnio nuotolio raketų vertinamas prieštaringai. Būgštaujama, kad Ukrainos pajėgos amerikietiškais ginklais gali pulti taikinius Rusijos teritorijoje. Tai dar labiau padidintų įtampą tarp JAV ir Rusijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją