Rusijos kariuomenės išvedimo iš Sirijos priežastis Iranui žinoma – tai stipri nuoskauda.

Apie tai savo tinklaraštyje „LiveJournal“ svetainėje parašė buvęs Rusijos prezidento V. Putino patarėjas A. Illarionovas.

Kovo 14 d. V. Putinas įsakė pradėti rusų kariuomenės grupuotės atitraukimą iš Sirijos. Jis pareiškė, kad rusų kariai iš esmės įvykdė jiems iškeltus tikslus, kad „Sirijos kariuomenei pavyko kardinaliai pakeisti situaciją kovoje su tarptautiniu terorizmu ir perimti iniciatyvą praktiškai visose kryptyse“.

A. Illarionovo teigimu, šis sprendimas buvo staigus. Buvęs patarėjas mano, kad nei Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, nei Rusijos Užsienio reikalų ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas nebuvo visiškai pasirengę šiai naujienai.

A. Illarionovas taip pat mano, kad sprendimas išvesti kariuomenę yra „emocionalus ir demonstratyvus“. Šis V. Putino sprendimas buvo netikėtas daugumai konflikto Sirijoje dalyvių, įsitikinęs ekspertas.

„Islamo valstybei“ tai malonus netikėtumas, Sirijos opozicijai – malonus netikėtumas, B. Assadui – nemalonus netikėtumas, JAV – nesuprantamas netikėtumas“, – rašo jis tinklaraštyje.

„Iš visų ryškių Sirijos pasjanso žaidėjų berods tik vienas demonstratyviai tyli – Iranas. Nes žino, kodėl Rusija priėmė tokį sprendimą“, – pridūrė A. Illarionovas.

Jis įsitikinęs, kad būtent Iranui demonstruojama „stipri nuoskauda“.

A. Illarionovas mano, kad tokio V. Putino elgesio priežastys – Irano pasitraukimas iš sausumos operacijos Sirijoje, Irano prieštaravimai prieš Rusijos ir JAV bendradarbiavimą, S-300 apmokėjimo problemos, Irano atsisakymas kooperuotis naftos gavybos mastų srityje.

Karinis konfliktas Sirijoje prasidėjo 2011 metais. Kariniuose veiksmuose dalyvauja vyriausybės kariuomenė, opozicionieriai, radikalūs islamistai, kurdai ir kitos pajėgos. Didelę dalį Sirijos kontroliuoja „Islamo valstybės“ ekstremistai. 2014 metų rugsėjį operaciją prieš juos pradėjo koalicija su Amerika priešakyje. 2015 m. rugsėjį prie konflikto Sirijoje prisijungė Rusija.