Ilgametis 71 metų Respublikonų partijos politinis patarėjas pernai už lobistinės veiklos taisyklių pažeidimus ir finansinius nusikaltimus buvo nuteistas kalėti pusaštuntų metų. Dauguma kaltinimų buvo susiję su neteisėtais verslo sandoriais Ukrainoje su Rusijai ištikimais politikais ir verslo magnatais.

P. Manafortas buvo įkalintas negriežto režimo kalėjime Pensilvanijoje, kur, pasak jo advokatų, jis sirgo hipertenzija ir turėjo kvėpavimo problemų, todėl jam pavojus užsikrėsti COVID-19 yra didesnis.

„Ponui P. Manafortui kyla gerokai didesnis sunkios ligos ar mirties pavojus“, – kalbėjo advokatai teisme praėjusį mėnesį.

Likusią skirtos bausmės dalį jis galės atlikti namų arešte Aleksandrijoje, Virdžinijos valstijoje.

P. Manafortas yra tarp 2 471 federalinės kalėjimų sistemos kalinio, paleidžiamo izoliuotis namuose dėl kilusios koronaviruso pandemijos. Iš viso JAV federaliniuose kalėjimuose yra maždaug 150 tūkst. kalinių.

Dar maždaug 2,1 mln. kalinių yra laikomi valstijų kontroliuojamose įkalinimo įstaigose.

P. Manafortas buvo vienas iš šešių D. Trumpo rinkimų kampanijos patarėjų, kuriems buvo pareikšti kaltinimai arba kurie prisipažino savo kaltę prasidėjus tyrimui dėl Rusijos galimo kišimosi į 2016 metų rinkimus.

D. Trumpas išreiškė paramą P. Manafortui ir pareiškė, kad jis tapo Rusijos „raganų medžioklės“ auka.

Kitas minėto šešeto narys, buvęs asmeninis D. Trumpo advokatas Michaelas Cohenas (Maiklas Koenas), nesulaukė tokios malonės ir jo prašymas paleisti dėl koronaviruso grėsmės praėjusį mėnesį buvo atmestas.

M. Cohenas atlieka trejų metų laisvės atėmimo bausmę už rinkimų kampanijos finansavimo taisyklių pažeidimus, mokesčių slėpimą ir melavimą Kongresui. 2018 metų rugpjūtį M. Cohenas prisipažino organizavęs 280 tūkst. JAV dolerių (258 tūkst. eurų) išmokėjimą mainais į tylą dviem moterims, tvirtinusioms, kad turėjo intymių ryšių su D. Trumpu.

Remiantis naujienų pranešimais, artimiausiais mėnesiais M. Cohenas ruošiasi išleisti „viską pasakančią“ knygą apie jo darbo su D. Trumpu metus.