Negana to, M. Cohenas savo prisipažinime teigė, kad nusikalstamas veikas jis atliko dirbdamas Donaldo Trumpo nurodymu, o tai gali sukelti rimtų teisinių problemų pačiam JAV prezidentui.

M. Cohenas detaliai papasakojo, kaip jis prieš rinkimus sumokėjo už tylą pornožvaigždei Stormy Daniels ir „Playboy“ manekenei Karen McDougal. Abi moterys tvirtina turėjusios romanus su D. Trumpu.

Tačiau buvęs D. Trumpo advokatas teismo salėje sensacingai apkaltino prezidentą, įvardytą „1-uoju asmeniu“, buvus sąmokslo bendrininku. M. Cohenas pareiškė, kad visus savo veiksmus jis „derino su kandidatu į federalinį postą ir veikė jo nurodymu“.

„Dalyvavau šiuose veiksmuose turėdamas tikslą paveikti rinkimus“, – sausakimšoje teismo salėje sakė akivaizdžiai prislėgtas M. Cohenas, kurio balsas jam kalbant trūkčiojo.

Niujorke vykstant M. Coheno teisinei dramai, prisiekusieji Virdžinijos valstijoje pripažino buvusį D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovą Paulą Manafortą kaltu dėl aštuonių iš aštuoniolikos pateiktų kaltinimų, įskaitant bankinį sukčiavimą, mokesčių vengimą ir neinformavimą apie sąskaitas užsienio bankuose.

Pasirodžius šioms naujienoms JAV žiniasklaida mirgėjo spalvingomis antraštėmis. Pateikiame keletos žiniasklaidos priemonių vertinimą:

Suduotas rimtas smūgis administrcijos teisėtumui

„Teisiniai smūgiai kursto apkaltos baimes“, rašo leidinio „Politico“ apžvalgininkų Cristopherio Cadelago, Andrew Restuccia, Nancy Cook ir Danielio Lippmano komanda:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo komanda buvo pasirengę žaibiškai sureaguoti į buvusiam rinkimų kampanijos pirmininkui Paului Manafortui paskelbtą nuosprendį – jis neva niekaip neįrodo sąmokslo su Rusija ir niekaip nėra susijęs su pačiu D. Trumpu.

Vis dėlto tuo pat metu, antradienį, buvusio JAV prezidento advokato Michaelo Coheno kaltės prisipažinimo pareiškimas, t. y. patvirtinimas, kad jis, vykdydamas D. Trumpo nurodymą, tikrai sumokėjo už tylą konkrečioms moterims prieš 2016 metais vykusius rinkimus, kelia prezidentui apčiuopiamai didesnę grėsmę.

„Neatrodo, kad verdiktas P. Manaforto byloje galėtų kelti tokį susirūpinimą, kaip M. Coheno prisipažinimas ir pareiškimas, – sakė buvęs D. Trumpo patarėjas Michaelas Caputo. – Tai, ko gero, blogiausias dalykas, nutikęs per visą prezidentavimo teisėtumo tyrimo eigą.“

Paulas Manafortas

Vienas Baltiesiems rūmams artimas respublikonus atstovaujantis teisininkas išreiškė nerimą, kad M. Cohenas, kaip geriau nei kiti su D. Trumpo verslo sandoriais ir abejotinais asmeniniais ryšiais susipažinęs asmuo, gali dar labiau pakenkti JAV prezidentui ir galop suteikti demokratams pagrindą apkaltai, žinoma, jei lapkritį jiems pavyks užsitikrinti daugumą Atstovų Rūmuose. „Tai vienintelė jiems reikalinga dingstis“, – sakė teisininkas.

Abu minėti pastarojo meto įvykiai neišvengiamai daro įspūdį, kad prezidentas pateko į gana keblią padėtį – kaltinimai dėl įstatymų pažeidimo tapo ypač tikėtini, – todėl kai kurie situacijos stebėtojai sunerimę svarsto, kaip D. Trumpas pasielgs dabar.

Vienas buvęs administracijos komandos narys pareiškė manąs, kad vis dažniau iš įvairių pusių atakuojamas prezidentas tikrai gali iškrėsti kokį nors akibrokštą, dėl kurio ir taip nepavydėtina situacija tik dar labiau pablogės.

Naujienos apie P. Manafortą ir M. Coheną nuskambėjo po prezidentui ir taip gana sudėtingos savaitės. Minėtina, kad ką tik jam teko atlaikyti „The New York Times“ žurnalistų mestą šešėlį – publikaciją, kurioje buvo atskleista, kad Baltųjų rūmų patarėjas teisės klausimais Donas McGahnas bendrininkauja su specialiuoju prokuroru Robertu Muelleriu, vykdančiu tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Antradienį prisiekusieji taip pat nurodė, kad Kalifornijoje dirbantis respublikonas Duncanas Hunteris, vienas iš dviejų pirmųjų D. Trumpo rėmėjų Kongrese, yra kaltinamas netinkamu kampanijos lėšų panaudojimu apmokant asmenines sąskaitas, pavyzdžiui, atostogų išlaidas, odontologo paslaugas ir kt. Kiek anksčiau šį mėnesį kitas anksti į D. Trumpo šalininkų gretas įsiliejęs respublikonas iš Niujorko Chrisas Collinsas buvo apkaltintas sukčiavimu vertybiniais popieriais. Pastarasis buvo pripažintas nekaltu.

Tai, ko gero, blogiausias dalykas, nutikęs per visą prezidentavimo teisėtumo tyrimo eigą
M. Caputo

D. Trumpas kaip įmanydamas stengėsi sumažinti negatyvių naujienų svarbą: vadino jas niekaip nesusijusiomis su savo, kaip prezidento, asmeniu, taip pat eilinį kartą suabejojo R. Muellerio atliekamo tyrimo efektyvumu.

„Tai neturi nieko bendro su sąmokslu su Rusija, – antradienį sakė D. Trumpas, vykdamas į renginį Vakarų Virdžinijoje. – Tai raganų medžioklė – tai daro gėdą.“

Vis dėlto bemaž tuzinas prezidentui artimų asmenų, įskaitant ir dabartinius bei buvusius Baltųjų rūmų darbuotojus, pripažino, kad antradienis buvo viena iš tamsiausių dienų per visą pusantrų metų trunkantį D. Trumpo prezidentavimo laikotarpį. Nerimą jiems kėlė tai, kad atskleisti faktai, net ir tie, kurie niekaip nesusiję su įtarimais dėl sąmokslo su Rusija, gali priversti patikėti R. Muellerio vykdomo darbo pagrįstumu, nors prezidento patarėjai ne vieną mėnesį mėgino sužlugdyti su tyrimu siejamas visuomenės viltis.

„Tai buvo politinis impulsas, paspartinsiantis R. Muellerio tyrimo baigtį, – sakė buvęs administracijos darbuotojas. – Mažų mažiausiai abu šie įvykiai labai greitai taps ganėtinai reikšmingi ir specialiojo prokuroro biurui, ir visuomenės nuomonei apie jį.“

Galimas demokratų mėginimas inicijuoti apkaltą kėlė vis didesnį susirūpinimą D. Trumpo patikėtinių ratui. Šia grėsme jie naudojosi kaip respublikonų rinkėjų raginimu susitelkti artėjant kadencijos vidurio rinkimams.

Vis dėlto antradienį paskelbtos naujienos apkaltos tikimybę pavertė kaip niekad realia grėsme. „Tai suteikė dar daugiau svarbos kadencijos viduriui ir siekiui išlaikyti daugumą Atstovų Rūmuose, – sakė Baltiesiems rūmams artimas respublikonas. – Jei pirmininke taps Nancy Pelosi, D. Trumpui teks susidurti su apkalta.“

N. Pelosi, mažumos Atstovų Rūmuose lyderė, antradienį išplatino griežtą pareiškimą, kuriame kritikavo D. Trumpą. Vis dėlto apie apkaltą, kaip ir daugelis įtakingiausių Kongrese dirbančių demokratų, ji neužsiminė.

„M. Coheno prisipažinimas kandidato (į prezidentus) nurodymu sumokėjus šimtus tūkstančių dolerių už tylą, siekiant padaryti įtaką 2016 metų rinkimams, rodo, kad prezidento tvirtinimai, jog nieko apie tai nežinojo, toli gražu neatitinka tiesos, ir kelia jam dar didesnį pavojų iš teisėsaugos pusės“, – konstatavo N. Pelosi.

Donaldas Trumpas

BBC: Trumpo situacija dar labiau komplikavosi

D. Trumpas neigė ką nors žinojęs apie tai, kad prieš rinkimus buvo papirktos santykių su juo, kaip pačios teigė, turėjusios moterys. Tačiau antradienį Manhatano teismo salėje M. Cohenas aiškiai pasakė, kad prezidentas melavo, skelbia BBC.

Anot jo, tuo metinis kandidatas į prezidentus pats nurodė įvykdyti mokėjimo operacijas, kuriomis, kaip tenka pripažinti, buvo pažeisti kampanijos lėšų panaudojimą apibrėžiantys įstatymai.

Su šiuo prisipažinimu D. Trumpo situacija dar labiau komplikavosi: juk ilgametis jo advokatas, pagalbininkas ir verslo partneris, kuris, be kita ko, dalyvavo 2015-aisiais ir 2016-aisiais vykusiose derybose dėl „Trump Tower“ statybos Maskvoje, tikrai gali turėti R. Muellerio specialiųjų prokurorų komandą dominančios informacijos. Dabar, kai M. Coheno laukia kalėjimas, R. Muelleris ir visa teisininkų grupė gali vėl imti garsiau reikštis.

Keletą pastarųjų mėnesių M. Cohenas demonstravo vis labiau priešišką požiūrį į D. Trumpą – žmogų, už kurį, kaip pats yra sakęs, ir gyvybę atiduotų. Dabar gi jis akivaizdžiai duoda suprasti, kad prezidentas pavedė įvykdyti su kampanijos reikalais susijusį nusikaltimą.

Aš tai tik pradžia? Iki metų pabaigoje nusimatančio nuosprendžio paskelbimo M. Cohenas turi pakankamai laiko pamąstyti, ką daryti toliau.

Michaelas Cohenas

CNN: jis pats nukreipė į jį rūkstantį ginklą

Trumpų klano tarnybinio šuns pravardę pelniusiam M. Cohenui, kaip ir P. Manafortui, teko brangiai sumokėti už sąsajas su buvusiu bosu – abiem tuo pat metu buvo paskelbti apkaltinamieji nuosprendžiai, žadantys ne vienus metus kalėjimo, rašo CNN.

Maištinga, įprastas taisykles laužanti D. Trumpo politika neretai lyginama su realybės šou, iš kurio tribūnos prezidentas be atvangos skelbia viena kitai prieštaraujančias tiesas ir teorijas.

Vis dėlto antradienį regėti spektakliai, tuo pat metu vykę apie 400 kilometrų skiriamose teismo salėse, kur kas labiau priminė baigiamuosius dėmesį kaustančios istorijos epizodus, rėkte rėkiančius apie tai, kad tiesa ir faktai tebėra svarbūs Amerikoje.

Imta spėlioti, kad šie įtampos kupini įvykiai galų gale gali privesti prie D. Trumpo prezidentavimo pabaigos: juk antradienio popietę prezidentas buvo apkaltintas priesaika savo žodžius patvirtinusio buvusio asmeninio advokato – to, kuris kartą pasakė, kad sutiktų priimti bosui skirtą kulką. Dabar gi jis pats nukreipė į jį rūkstantį ginklą – apkaltino prisidėjus prie nusikaltimo.

Visgi, P. Manaforto ir M. Coheno probelmos, nėra vienintelės, kamuojančios D. Trumpo administraciją. Buvęs rinkimų kampnijos patarėjas Georgas Papadopoulos dar 2017 metais prisipažino kaltu, dėl melagingų parodymų FTB apie kontaktus su Rusijos atstovais. Buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimis taip pat prisipažino kaltu dėl melo FTB pareigūnms. Buvęs rinkimų kampanijos patarėjas Rickas Gatesas prisipažino kaltu dėl sukčiavimo stambiu mastu ir melagingų parodymų FTB. P. Manaforto ir R. Gateso advokatas Alekss wan der Zwaanas taip pat prisipažino kaltu dėl melo pareigūnams.