„Mano svajonė tapti premjeru išblėso, – M.Rajapaksa sakė naujienų agentūrai AFP. – Pripažįstu: pralaimėjome gerą kovą.“

M.Rajapaksa pripažino, kad jo Jungtinis liaudies laisvės aljansas (UPFA) pralaimėjo, dar prieš rinkimų vadovui Mahindai Deshapriyai paskelbiant galutinius rezultatus.

„Laimėjome aštuoniuose rajonuose, o UNP (valdančioji Jungtinė nacionalinė partija) – 11-oje (iš 22), – nurodė M.Rajapakse. – Tai reiškia, kad pralaimėjome. Kova buvo sunki.“

Oficialūs rezultatai rodė tokią pačią padėtį, nors galutiniai rezultatai dar nebuvo oficialiai paskelbti.

Trijuose kituose rajonuose dominuoja saloje mažumą sudarančių tamilų partija, kuri palaiko geresnius ryšius su UNP.

Jokia partija veikiausiai neužsitikrino absoliučios 113 mandatų daugumos 225 vietų parlamente, todėl nauja vyriausybė turės ieškoti mažesnių sąjungininkų.

Rinkimų komisaras M.Deshapriya išreiškė viltį, kad galutiniai partijų rezultatai bus paskelbti iki antradienio vidurdienio, o rinkimų vienmandatėse apylinkėse baigtis bus paskelbta vėliau.

Balsuodamas pirmadienį M.Rajapaksa tvirtino tikintis, kad gali grįžti į valdžią kaip Šri Lankos premjeras, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai neteko šalies vadovo posto, bet anksti pripažino pralaimėjimą – kaip ir per prezidento rinkimus šių metų sausį.

„Buvo tokių, kurie anuomet mane kritikavo pripažinus (pralaimėjimą) balsų skaičiavimo pradžioje, bet padariau tai, nes taip buvo teisinga pasielgti, – M.Rajapakse sakė kalbėdamas apie prezidento rinkimus. – Šįkart mes irgi pralaimėjome.“

M.Rajapaksa užsitikrino vietą parlamente, kandidatuodamas šiaurės vakariniame Kurunegalos rajone. Šįkart jis balotiravosi ne įprastoje Hambantotos rinkimų apygardoje, kur kandidatavo trys artimi jo šeimos nariai.

Buvęs prezidentas itin populiarus tarp etninę daugumą Šri Lankoje sudarančių sinhalų ir yra giriamas dėl tamilų sukilėlių sutriuškinimo 2009-aisiais, po 37 metus trukusios jų separatistinės kampanijos.

Jis išsaugojo didelį pasitikėjimą pagrindiniuose sinhalų regionuose salos pietuose, bet pralaimėjo miestuose.

Jo pagrindinis varžovas Ranilas Wickremesinghe tikriausiai greitai vėl bus įpareigotas suformuoti naują vyriausybę, sakė pareigūnai.

Kalbėdamas po balsavimo Kolombe R.Wickremesinghe sakė žurnalistams esantis įsitikinęs, kad naujos vyriausybės suformavimas „įtvirtins sausio 8-osio revoliuciją“, turėdamas omenyje dabartinio prezidento Maithripalos Sirisenos pergalę, kurią jis palaikė anksčiau šiais metais.

R.Wickremesinghe pirmadienį sakė, kad šis balsavimas bus referendumas, ar 15,04 mln. Šri Lankos rinkėjų nori, kad M.Rajapakse grįžtų į politiką po dešimtmečio valdžioje.

Rinkimų komisaras M.Deshapriya sakė, kad rinkimai, kuriuos prezidentas M.Sirisena paankstino vieneriais metais, buvo vieni iš taikiausių per Šri Lankos istoriją.

Po netikėtos pergalės prieš savo buvusį mentorių M.Sirisena stengėsi įtvirtinti savo autoritetą UPFA, bet neturėjo galimybių užkirsti kelią M.Rajapaksai balotiruotis kaip vienam iš šios partijos kandidatų.

Prezidentas grasino pasinaudoti savo vykdomosios valdžios galiomis ir užkirsti kovingo būdo pirmtakui kelią tapti ministru pirmininku, bet M.Rajapaksa tikėjosi tvirto palaikymo, kuris priverstų M.Siriseną susitaikyti su jo pergale.