„Pamažu silpstant mano fizinėms jėgoms, viduje esu pradėjęs piligriminę kelionę į (Viešpaties) Namus“, – laiške, kurį publikavo laikraštis „Corriere della Sera“, rašė Josephas Ratzingeris.

Dienraštis jam pasakė, kad daug skaitytojų nerimavo dėl jo sveikatos.

Popiežius emeritas, kuriam balandžio mėnesį sueis 91 metai, sakė esąs sujaudintas, kad „tiek daug skaitytojų nori žinoti, kaip einasi šis paskutinis jo gyvenimo periodas“.

„Man didelė malonė šiame paskutiniame kartais varginančio tako taške būti apsuptam meilės ir gerumo, kokių nebūčiau įsivaizdavęs“, – pridūrė Benediktas.

Nuo to laiko, kai prieš penkerius metus atsistatydino, Vokietijoje gimęs Benediktas gyvena mažame vienuolyne Vatikane, drauge su keturiomis vienuolėmis ir savo asmeniniu sekretoriumi Georgu Gaensweinu.

Prieš dvejus metus G. Gaensweinas pranešė, kad Benediktas „gęsta kaip žvakė, pamažu ir ramiai“.

Benediktas kiekvieną dieną aukoja mišias, daug meldžiasi, priiminėja lankytojus ir atsakinėja į laiškus.

Vakarais jis klausosi žinių per televiziją, skaito kelis katalikiškus laikraščius ir teologijos publikacijas.

Vienas aukšto rango Vatikano dvasininkas pernai sakė, kad popiežius emeritas „nebevaldo rankų, nebegali groti pianinu, labai prastai mato, bet yra visiškai aiškaus proto, viską prisimena“.

2015 metais G. Gensveinas pasakojo, kad Benediktas XVI turi „kai kurių problemų dėl savo kojų“, tačiau jo galva šviesi.

Benedikto XVI asmeninis sekretorius atskleidė jo dienotvarkę: „Jis keliasi 7.45 val., tada – mišios, brevijorius, pusryčiai ir malda. Po to Benediktas XVI skaito, rašo laiškus ir kartais priima lankytojus“.

13.00 val. buvęs Katalikų bažnyčios vadovas pietauja, vaikštinėja terasoje ir ilsisi, pasakojo toliau G. Gensveinas.

Popietę jis vaikšto po Vatikano sodus ir aplanko Lurdo šaltinio imitaciją, kur kalba rožinį. Po maldos ir skaitymų popiežius emeritas 19.30 val. vakarieniauja, per televiziją pažiūri itališkas žinias ir koplyčioje sukalba paskutinę maldą.

Benediktas XVI gyvena „kaip vienuolis“ ir savo gyvenamąją vietą palieka tik tada, kai jį pasikviečia popiežius Pranciškus.

Kitų kvietimų „jis nepriima“. Pranciškus ir jo pirmtakas „yra labai skirtingi“, sakė G. Gensveinas.

1991 metais Benediktas XVI patyrė pirmąjį insultą, nuo to laiko pontifiką visada kamavo sveikatos problemos, nusilpo širdis. 2006 metų lapkritį buvo skelbta, jog buvo atliktas planuotas popiežiaus širdies patikrinimas.

2009 metų liepą jis atsidūrė ligoninėje – Alpėse pontifikas pakrito ir susilaužė riešą. Prancūzijos kardinolas Philippe Barbarinas atskleidė, jog popiežius širdies problemų turi jau seniai, vaistus vartoja nuo pirmojo insulto. Vos pradėjęs eiti popiežiaus pareigas, Benediktas XVI spėliojo, jog dėl sveikatos popiežiumi gali išbūti ne tiek ir ilgai.

2013 m. vasario 11 d. Benediktas XVI paskelbė, jog eiti popiežiaus pareigas yra tiesiog per senas. „Ilgai svarstęs savo sprendimą prieš Dievą, galiausiai įsitikinau, jog mano jėgos, senkančios dėl amžiaus, jau per silpnos apaštalo Petro pareigoms... Šiandieniniame pasaulyje, kur vyksta tiek daug svarbių pokyčių ir kurį drebina tikėjimo likimui labai svarbūs klausimai, norint valdyti Šventojo Petro laivą ir skelbti Evangeliją, būtina proto ir kūno stiprybė. Stiprybė, kuri pastaraisiais mėnesiais mane apleido tiek, jog supratau: nebegaliu tinkamai atlikti man patikėtų pareigų“, - rašyta Benedikto XVI pareiškime.

Popiežiumi 2005 metais buvo išrinktas eidamas 78 metus ir tapo vienu seniausiu kada nors popiežiaus pareigas pradėjusiu eiti dvasininku.

Benediktas XVI gimė 1927 metais Vokietijoje, Antrojo pasaulinio karo metais priklausė Adolfo Hitlerio jaunimo organizacijai. Buvo paimtas tarnauti į priešlėktuvinės gynybos dalinį, bet dezertyravo.

Dar būdamas kardinolu Josephu Ratzingeriu, jis 24 metus vadovavo Tikėjimo doktrinos kongregacijai.

Benediktas XVI kaip popiežius garsėjo gana konservatyviomis pažiūromis, yra ne kartą atvirai pasisakęs prieš homoseksualumą ir moteris kuniges.

2013 metais Benediktas tapo pirmuoju per septynis šimtmečius atsistatydinusiu Katalikų Bažnyčios vadovu. Būta kalbų, kad jis buvo atsidūręs prie nervinio išsekimo ribos ir nebegalėjo pakelti skandalų įtrauktos institucijos vadovo naštos.