Lee Myung-bakas, kuris prezidento poste dirbo nuo 2008 iki 2013 metų, 2018-aisiais buvo trumpam atsidūręs už grotų, bet apskundė savo 15 metų įkalinimo bausmę ir 13 mlrd. vonų (10,2 mln. eurų) baudą, todėl buvo paleistas už užstatą, kol bus nagrinėjama jo apeliacija.

Jis buvo pripažintas kaltu dėl kyšių pinigų fondo su dešimtimis milijonų eurų sukūrimo ir kyšių iš „Samsung Electronics“ paėmimo mainais į prezidento malonę šios kompanijos pirmininkui Lee Kun-hee, įkalintam dėl vengimo mokėti mokesčius.

Per trečiadienio posėdį Seulo centrinio rajono teismas nurodė skirti griežtesnę bausmę ir pažymėjo, kad Lee Myung-bakas „neparodė atgailavimo ženklų ar atsakomybės jausmo“.

Vietoje to jis kaltino valstybės tarnautojus, su kuriais dirbo, ir „Samsung“ darbuotojus, nurodė teismas.

Kalėjime atsidūrė keli darbą baigę Pietų Korėjos prezidentai ir dažnai taip nutikdavo po politinių varžovų inicijuotų tyrimų.

Lee Myung-baką prezidento poste pakeitusi Park Geun-hye šiuo metu atlieka 32 metų įkalinimo bausmę už kyšininkavimą ir piktnaudžiavimą valdžia. Ji 2017-aisiais buvo nušalinta dėl didžiulius gatvių protestus išprovokavusio korupcijos skandalo.

Kitas buvęs Pietų Korėjos lyderis, Roh Moo-hyunas, nusižudė apklaustas vykdant su jo šeima susijusį korupcijos tyrimą.