Pirmasis demokratiškai išrinktas Maldyvų lyderis vėlai ketvirtadienį buvo sužeistas skeveldrų detonavus prie motociklo pritvirtintam sprogstamajam įtaisui, kai 53 metų M. Nasheedas ruošėsi įsėsti į automobilį, sakė vienas pareigūnas.

„Nasheedas išvengė pasikėsinimo nužudyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Maldyvų vyriausybės pareigūnas.

„Jis sužeistas, bet jo būklė stabili“, – pridūrė jis.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti sprogimo sunaikintas motociklas išpuolio vietoje.

Ginkluoti policininkai ir saugumo pajėgos apsupo incidento vietą sostinėje Malėje. Šiuo metu atostogaujantis Maldyvų parlamentas po atakos sušaukė nepaprastąjį posėdį.

Prezidentas Ibrahimas Mohamedas Solihas , artimas M. Nasheedo sąjungininkas, sakė, kad įvykis tiriamas.

Pasak valstybės vadovo, tiriant išpuolį pagalbą teiks Australijos federalinė policija, kurios pareigūnai turėtų atvykti šeštadienį.

Daugelis politikų pasmerkė išpuolį, nutaikytą į antrąjį pagal rangą šalies pareigūną.

„Griežtai smerkiu šį vakarą surengtą ataką prieš parlamento pirmininką, prezidentą Mohamedą Nasheedą. Tokios bailios atakos kaip ši neturi vietos mūsų visuomenėje“, – per „Twitter“ paraše užsienio reikalų ministras Abdulla Shahidas.

„Mano mintys ir maldos – su prezidentu Nasheedu ir kitais, sužeistais per šią ataką, taip pat jų šeimomis“, – pridūrė jis.

Vienas šeimos narys sakė, kad M. Nasheedui buvo padarytos kelios žaizdos.

„Jam sukėlė nejautrą. Viena jo rankų giliai prakirsta“, – AFP sakė savo vardo pageidavęs neviešinti giminaitis.

Pasak jo, kai buvo atvežtas į ligoninę M. Nasheedas buvo sąmoningas ir kalbėjosi su gydytojais. Vienas jo asmens sargybinių taip pat buvo hospitalizuotas.

M. Nasheedas Maldyvų prezidento poste dirbo 2008–2012 metais. Jo prezidentavimas užbaigė 30 metų trukusį autokratinį valdymą, bet pats M. Nasheedas dėl protestų atsistatydino nesulaukęs kadencijos pabaigos. Kitus prezidento rinkimus jis pralaimėjo ir nebegalėjo dalyvauti 2018-ųjų rinkimuose dėl jam skirtos įkalinimo bausmės.

Prezidentu išrinkus bendrapartietį I. M. Solihą, M. Nasheed išliko įtakingas veikėjas ir 2019 metais buvo išrinktas parlamento pirmininku.

Jis ypač aktyviai veikė tarptautinėje kovos su klimato kaita stovykloje, nes šio proceso lemiamas jūros lygio kilimas kelia didžiulį pavojų žemoms Maldyvų saloms.

M. Nasheedas taip pat pasisakydavo prieš religinį ekstremizmą savo šalyje, kurioje gyventojų daugumą sudaro sunitai, o skleisti ir praktikuoti kitus tikėjimus draudžiama įstatymu.

Maldyvai garsėja savo prabangiais kurortais, bet šalyje retkarčiais pasitaikydavo smurto išpuolių. 2007 metais per sprogimą viename sostinės parke buvo sužeisti 12 užsieniečių turistų.

Daugelis smurtą sieja su stiprėjančiu religiniu ekstremizmu. Maldyvų piliečiai, vertinant pagal bendrą gyventojų skaičių, sudarė vieną skaitlingiausių džihadistų kovotojų grupių, išvykusių kautis Sirijoje ir Irake.

Sausį šalies valdžia pranešė, kad pernai lapkritį buvo suimti aštuoni asmenys, kaip įtariama, planavę išpuolį prieš vieną mokyklą ir gamino bombas laive jūroje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)