Buvęs Katalonijos policijos „Mossos d'Esquadra“ vadovas Josepas Lluisas Trapero buvo nušalintas nuo pareigų po to, kai teisėsaugai nepavyko sustabdyti neteisėtu paskelbto referendumo. Dėl neveiklumo jam ir dar dviem policijos pareigūnams gresia iki 11 metų nelaisvės. Dar vienam buvusiam pareigūnui gresia iki 4 metų kalėjimo.

Katalonijos policijos vadovų teismas prasidėjo praėjus 3 mėnesiams po to, kai Ispanijos teismas nuteisė devynis Katalonijos separatistų lyderius nuo 9 iki 13 metų nelaisvės už nepriklausomybės referendumo organizavimą. Policijos pareigūnai kaltinami nevykdžius savo pareigos ir nedarius visko, kad būtų sustabdytas referendumas.

J. L. Trapero pernai separatistų lyderių teisme sakė, kad jam buvo patarta nevaikyti referendumo dalyvių, nes tai esą gali lemti visiško chaoso įsigalėjimą Katalonijoje.

Referendume katalonai nubalsavo už nepriklausomybę, tačiau balsavimo rezultatais suabejojo kelios referendumą stebėjusios grupės. Ispanijos centrinė vyriausybė trumpam sustabdė Katalonijos regiono valdžios įgaliojimus, tačiau vėliau ši buvo atkurta.