Ispanija, kurios Aukščiausiasis Teismas anksčiau šį mėnesį skyrė ilgas įkalinimo bausmes keliems C. Puigdemont'o sąjungininkams, pareikalavo, kad jis būtų išsiųstas namo ir stotų prieš teismą dėl savo vaidmens 2017 metais organizuojant uždraustą referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės.

„Nesuprastume, kodėl Belgijos valstybė neperduoda bėgančių nuo Ispanijos teisingumo sistemos“, – radijui „Onda Cero“ sakė Ispanijos vicepremjerė Carmen Calvo.

„Tokiai demokratijai kaip Ispanija būtų nepriimtina, jeigu būtų atsisakyta [įvykdyti ekstradiciją] po Aukščiausiojo Teismo nutarties“, – pridūrė ji.

Buvusio Katalonijos prezidento teisininkų grupė sakė, kad Belgijos prokurorai rekomendavo teismui patenkinti Madrido prašymą. Vis dėlto šie svarstymai gali tęstis kelis mėnesius.

Kitas posėdis šiuo klausimu paskirtas gruodžio 16 dieną, sakė advokatai. Gynyba paprašė suteikti daugiau laiko raštu atsakyti į Ispanijos vyriausybės kaltinimus C. Puigdemont'ui.

„Belgijos prokuroras sutinka su šiuo ekstradicijos reikalavimu, o mes, be abejo, dėl to diskutuosime ir prieš tai kovosime“, – žurnalistams sakė advokatas Paulis Bekaertas (Polis Bekertas).

C. Puigdemont'as sakė pasitikintis Belgijos teismo „nepriklausomybe ir profesionalumu“.

Jis buvo Katalonijos prezidentas nuo 2016 metų sausio iki 2017 metų spalio ir per šį laiką padėjo organizuoti referendumą dėl regiono suvereniteto.

C. Puigdemont'as pabėgo iš Ispanijos po nesėkmingo mėginimo paskelbti nepriklausomybę remiantis uždrausto plebiscito rezultatais.

Naujausią orderį jo areštui išdavė Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Pablo Llarena (Pablas Ljarena). Šis sprendimas buvo priimtas praėjus nedaug laiko, kai teismas paskyrė nuosprendžius keliems kitiems katalonų separatistų lyderiams, sulaukusiame panašių kaltinimų kaip C. Puigdemont'as.

Šį mėnesį regione atsinaujino protestai, per kuriuos policija susirėmė su katalonais, įtūžusiais dėl Madrido teismo skirtų ilgų įkalinimo bausmių jų buvusiems lyderiams.

Belgijos, Vokietijos ir Škotijos teismai iki šiol atsisakydavo išduoti C. Puigdemont'ą ir kitus svarbius katalonų politikus, ieškomus Ispanijos dėl jų vaidmens per 2017-ųjų krizę.