Antradienį transliuotame BBC interviu B. Johnsono vykdytos „Brexit“ kampanijos organizatorius teigė, kad jo buvęs viršininkas „savo politinius interesus iškėlė aukščiau žmonių gyvybių“.

Naujausioje savo išpuolių prieš vyriausybę serijoje po savo atsistatydinimo praeitą lapkritį iš vyriausiojo Downingo gatvės patarėjo, D. Cummingsas pasidalijo pranešimais „WhatsApp“ programėlėje, esą gautais iš B. Johnsono.

Vienoje žinutėje, kurią D. Cummingsas parodė BBC, ministras pirmininkas tariamai spalį parašė, kad nuo viruso miršta žmonės, kurių amžius dažniausiai viršija vidutinę gyvenimo trukmę.

"Vidutinis vyrų amžius yra 82-81, moterų 85. Tai viršija vidutinę gyvenimo trukmę. Taigi gaukite Covid ir gyvenkite ilgiau", – tokį tekstą B. Johnsonas esą parašęs tekstinėje žinutėje.

Ministras pirmininkas taip pat esą sumenkino pandemijos poveikį Nacionalinei sveikatos tarnybai (NHS), nepaisant to, kad praėjusį pavasarį jis pats sunkiai sirgo COVID-19 ir gydėsi ligoninėje.

"Aš nebetikiu visais tais NHS išpūstais dalykais. Žmonės, aš manau, mums gali tekti persikalibruoti", – sakoma spalio 15 dienos „WhatsApp“ pranešime, likus dviem savaitėms iki antrojo karantino, kurį paskelbė B. Johnsonas.

D. Cummingsas apibendrino to meto B. Johnsono požiūrį: „Tai baisu, bet mirštantiems žmonėms iš esmės yra daugiau nei 80 metų ir mes negalime žudyti ekonomikos vien dėl to, kad miršta vyresni nei 80 metų žmonės“.

Už verslą atsakingo vyriausybės departamento atstovas Paulas Scully gynė ministrą pirmininką nuo kaltinimo, esą šis norėjo paaukoti vyresnius nei 80 metų žmones, kad išsaugotų ekonomiką.

„Nemanau, kad tai teisinga, – BBC radijui sakė P. Scully, pabrėždamas, kad nežino, ar žinutės yra autentiškos. – Ministras pirmininkas turėjo priimti tikrai sunkius sprendimus“.

"Mes norime apsaugoti žmones... tačiau saugumas turi būti subalansuotas su žmonių pragyvenimo šaltiniu", – sakė jis.

B. Johnsonas sulaukė rimtos kritikos dėl neryžtingumo įvairiais sveikatos krizės etapais, kol galiausiai JK mirčių skaičius išaugo iki didžiausio Europoje dar prieš pasirodant vakcinoms.

Pirmadienį jis priėmė prieštaringą sprendimą panaikinti beveik visus apribojimus, nepaisant pastarosiomis savaitėmis smarkiai didėjančio užsikrėtimų skaičiaus.

D. Cummingsas taip pat teigė, kad 2020 metų kovą prasidėjus pandemijai, jis turėjo įtikinėti B. Johnsoną asmeniškai nebesusitikinėti kiekvieną savaitę su karaliene Elizabeth II.

Jis teigė, kad ministras pirmininkas kovo 18 dieną pasakė: "Velniop. Eisiu ir susitiksiu su ja“.

B. Johnsonas esą persigalvojo po to, kai D. Cummingsas pasakė jam, jog kai kurie Dauningo gatvės darbuotojai jau yra užsikrėtę, o rizikuoti tuomet 94 metų monarchės gyvybe buvo „visiškai beprotiška“.

Downingo gatvė visa tai paneigė, o Bakingemo rūmai atsisakė komentuoti, skelbia BBC.

Pandemijos metu aukštas pareigas ėjęs D. Cummingsas atsistatydino 2020 metų lapkritį, kai kilo skandalas dėl jo paties šeimos kelionės, kuria pažeidė griežtas vyriausybės paskelbto karantino taisykles.

BBC interviu jis tvirtino, jog kelionę į jo tėvų namus šiaurės Anglijoje paskatino kilusios grėsmės jo šeimai.

D. Cummingsas teigė, kad parlamentarai turėtų reikalauti nedelsiant ištirti B. Johnsono sprendimus dėl pandemijos. Premjeras pažadėjo, kad tyrimas bus, bet ne anksčiau kaip kitais metais.

Richardas Burgonas, opozicinės Leiboristų partijos parlamentaras, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Dar labiau šokiruojantys atradimai, koks pasibaisėtinas premjero požiūris į Covidą. Viešas tyrimas turi prasidėti tuoj pat – delsti nebegalima“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)