J. Clapperis žvalgyboje dirbo šaliai vadovaujant įvairiems prezidentams: pradedant Johnu F.Kennedy, baigiant Baracku Obama.

Jis sakė buvęs lojalus visiems valstybės vadovams, kad ir kuriai partijai jie atstovavo.

Tačiau į valdžią atėjus D. Trumpui jis iš tarnybos pasitraukė.

„Dabar, būdamas privatus pilietisu, esu labai sunerimęs dėl mūsų institucijų puolimo tiek iš išorinių šaltinių – pavyzdžiui, Rusijos – tiek iš vidinių šaltinių – paties prezidento“, – sakė jis žurnalistams Australijoje.

Per susitikimą Kanberoje įsikūrusiame Nacionaliniame spaudos klube paklaustas, kokie, jo nuomone, yra didžiausi skirtumai tarp Richardą Nixoną iš prezidento posto išvertusio Votergeito skandalo ir D. Trumpo bėdų, J. Clapperis sakė: „Iš tikrųjų, mano manymu, Votergeitas nublanksta prieš tai, su kuo susiduriame dabar“.

Dabartinė JAV administracija atsidūrė didžiulio tyrimo dėl galimo Maskvos kišimosi į praėjusių metų šalies vadovo rinkimus ir ryšių su D. Trumpo komanda taikinyje.

J. Clapperis sakė neįsivaizduojąs, kodėl D.Trumpo komanda taip palankiai vertina Maskvą.

„Aš manau, kad tai nepaaiškinama. Nesuprantu to“, – sakė buvęs JAV žvalgybos vadas.

„Jungtinėms Valstijoms, o ir visam pasauliui, jo prezidentavimui, respublikonams, demokratams ir visai mūsų tautai yra itin svarbu, kad tai išsiaiškintume“, – teigė jis.

„Ar už šios dūmų uždangos esama kokių nors nenuginčijamų įrodymų? Nežinau atsakymo į šį klausimą“, – sakė J. Clapperis.

Ketvirtadienį Senato žvalgybos komiteto posėdyje parodymus duos neseniai atleistas iš Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus pareigų Jamesas Comey. Senatoriai tiria galimą Maskvos kišimąsi į rinkimus ir aiškinasi, ar prezidentas darė spaudimą J. Comey nutraukti tyrimą dėl savo patarėjo ryšių su rusais.

Manoma, kad buvęs FTB vadovas paneigs D. Trumpo tvirtinimą, esą J. Comey jam keliskart pakartojo, kad jis pareigūnų tyrime nefigūruoja.

„Manau, bus labai svarbu išgirsti ir tai, ką jis sakys, ir tai, į ką neatsakys, kai bus paklaustas “, – sakė J. Clapperis apie buvusį FTB direktorių, kurį jis pavadino „išsiskiriančiu valstybės tarnautoju“.

J. Clapperis teigė, kad FTB direktorius iš pareigų buvo atleistas „nepateisinamu būdu“, atspindinčiu „visišką nepagarbą Federalinio tyrimų biuro, mūsų svarbiausios teisėsaugos organizacijos, nepriklausomybei ir autonomijai“.

„Nerimauju dėl šių puolimų prieš mūsų institucijas“, – sakė jis.

Maskvos surengtą kišimosi į JAV rinkimus kampaniją jis pavadino „neturinčia precedento savo tiesumu ir agresija“.

„Socialinių tinklų troliai skelbia melagingą informaciją, kuria netikras žinias, o jas pasigauna daug kitų naujienų leidinių ir sąmoningai arba nesąmoningai jas platina“, – teigė J. Clapperis.

„Be to, (Kremliaus) režimo propagandos įrankis, transliuotojas RT, surengė labai sudėtingą kampaniją, nukreiptą prieš Hillary Clinton ir palaikančią Donaldą Trumpą“, – sakė jis.

„Tačiau pirmasis jų tikslas buvo pasėti abejones, nepasitenkinimą ir nesantaiką dėl mūsų politinės sistemos. Jie tai pasiekė, esu įsitikinęs, gerokai viršydami savo didžiausius lūkesčius“, – pridūrė J. Clapperis.