JAV gimęs 45 metų Peteris Rafaelis Dzibinski Debbinsas rusų buvo užverbuotas dar 1996 metais, dar prieš užsirašydamas į kariuomenę, nurodė departamentas ir pridūrė, kad vyras kelis kartus lankėsi Rusijoje, savo motinos tėvynėje.

Tebestudijuodamas Čeliabinsko universitete jis susitiko su Rusijos agentais. Būsimasis JAV karys jiems sakė esąs „Rusijos sūnus“, remiantis Maskvos politiką, sakoma kaltinamajame akte.

Kitais metais P. R. Dzibinski Debbinsas, kuriam verbuotojai suteikė Ikaro Lesnikovo slapyvardį, vedė rusę merginą, Rusijos kariuomenės karininko dukterį, o vėliau užsirašė į JAV kariuomenę.

Po kelerių metų jis informavo rusus norįs palikti kariuomenę, bet šie pareikalavo pasilikti ir paskatino P. R. Dzibinski Debbinsas įstoti į specialiąsias pajėgas.

Jis tai padarė 2001 metais ir po dvejų metų, įgijęs kapitono laipsnį, buvo išsiųstas į Vokietiją, o vėliau – į Azerbaidžaną, kur turėjo plačius saugumo įgaliojimus.

Vyras iš tarnybos pasitraukė 2005 metais ir įsitraukė į verslą Minesotoje, bet reguliariai palaikydavo kontaktus su agentais rusais.

Vėliausias toks jo kontaktas, paminėtas kaltinamajame dokumente, įvyko 2011 metais, kai P. R. Dzibinski Debbinsas informavo agentus persikeliantis į Vašingtoną.

Kaip rodo informacija, paskelbta jo „LinkedIn“ puslapyje, P. R. Dzibinski Debbinsas pradėjo dirbti keliems Vašingtono apylinkėse įsikūrusioms įmonėms, vykdančioms gynybos ir žvalgybos užsakymus, taip pat studijavo Pasaulio politikos institute, orientuotame į nacionalinio saugumo ir žvalgybos dalykus.

Instituto tinklalapyje P. R. Dzibinski Debbinsas apibūdinamas kaip kibernetinės žvalgybos ir hibridinio karo priemonių instruktorius, dirbantis JAV pajėgų Europoje štabui ir NATO.

„LinkedIn“ puslapyje nurodoma, kad nuo vasario P. R. Dzibinski Debbinsas dirba profesoriumi Ukrainoje veikiančiame Viskonsino tarptautinio universiteto padalinyje.

Vyrui buvo pateikti kaltinimai dėl sąmokslo perduoti užsienio vyriausybei JAV gynybos informacijos. Už tokį nusikaltimą gali būti skirtas įkalinimas iki gyvos galvos.

„Faktai, nurodyti šioje byloje, yra sukrečianti buvusio armijos karininko įvykdyta kitų karių ir savo šalies išdavystė“, – sakoma Federalinio tyrimų biuro (FTB) aukšto rango kontržvalgybos pareigūno Alano Kohlerio pranešime.