Pirmadienį Šindando aviacijos bazėje Herato provincijoje Afganistano šiaurės vakaruose Čekijos kariškius apšaudė vienas iš afganistaniečių, kuriuos regia NATO specialistai. Per incidentą žuvo 42 metų amžiaus kuopos vadas Tomašas Prochazka, o dar du Čekijos kariškiai buvo sužeisti.

Praėjusią savaitę Bagramo aviacijos bazės rajone patruliavimo metu buvo sužeisti penki Čekijos kariškiai. Keturi iš jų artimiausiu metu bus išrašyti iš ligoninės, penktasis, pasak medikų, sužeidimo padarinius jus visą gyvenimą. Be to, rugpjūčio pradžioje teroristui mirtininkui susisprogdinus Bagramo bazės rajone žuvo trys Čekijos kariškiai.

„Reikia rasti būdą, kaip išvesti mūsų kontingentą (iš Afganistano). Aš esu už tai, kad NATO apsvarstytų tokio išvedimo galimybę, kad mes darytume tai kartu“, - sakė L. Zaoralekas.

Eksministro nuomone, tikroji situacija Afganistane blogesnė nei manoma, Aljansas ten pamažu praranda savo pozicijas. „Padėtis negerėja, mes neįstengiame sukurti Afganistano pajėgų, kaip įsivaizdavome. Mums tai labai brangiai atsieina. Įžengimas į Afganistaną buvo klaida, kaip ir karas Irake. Rezultatai mums daugiausia neigiami. Aš nenoriu matyti daugiau žuvusių karių“, - pareiškė L. Zaoralekas, vadovavęs Užsienio reikalų ministerijai nuo 2014 metų sausio iki 2017 metų gruodžio.

Panašios nuomonės laikosi ir Čekijos komunistų partijos atstovai. „Mes nepritariame misijoms užsienyje“, - pareiškė antradienį komunistų frakcijos parlamente vadovas Pavelas Kovačikas.

Savo ruožtu dešiniųjų partijų atstovai patvirtino savo paramą Čekijos kariškių dalyvavimui tarptautinėse misijose. „Svarbu, kad mes liktume misijoje (Afganistane). Bet klausimą, kaip Aljansas turėtų ten toliau veikti, reikia apsvarstyti tarptautiniu lygiu“, - pareiškė žurnalistams krikščionių demokratų atstovas Janas Bartošekas.