Christopheris Steele‘as sako, kad CŽA ir kitos agentūros mano, kad Rusijos prezidentas jau po kelių mėnesių gali būti nušalintas nuo pareigų.

Jis tikina, kad, nors vienas iš veiksnių ir gali būti „šlyjanti“ jo sveikata, pokyčiai priklausys ir nuo to, kas vyks Ukrainoje, ir nuo to, kiek rimtų nuostolių ten dar patirs Rusija.

„Nemanau, kad V. Putinas išbus valdžioje ilgiau nei ateinančius 3-6 mėnesius. Yra ženklų, kad šlyja jo sveikata, o tai bus vienas iš veiksnių. Ir jeigu tai, ką mums sako CŽA, kiti ir mūsų pačių šaltiniai, yra tiesa, tada, panašu, kad jau labai greitai jis taps neveiksnus. Tai autoritarinis režimas, kurio žmonės bijo, ir jeigu dėl sveikatos lyderis yra nedarbingas, esu tikras, kad prieš jį bus imtasi veiksmų“, – „BBC Radio 4“ programoje „One“ kalbėjo Ch. Steele‘as.

Buvęs MI6 operatyvinis darbuotojas teigia, kad Rusijos prezidento pamaina vargu ar bus liberalesnė už V. Putiną, tačiau greičiausiai tai bus žmogus, suinteresuotas užbaigti karą.

„Nemanau, kad tai reikš gerus santykius su Vakarais, tačiau bent jau galėsime kalbėtis apie derybas, kurių metu jie bandys rodyti nepraradę autoriteto ir visą kaltę mes buvusiam vadovui“, – teigia pašnekovas.

Delfi primena, kad amerikiečių leidinys „Newsweek“ neseniai paskelbė, kad šių metų balandį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo gydomas nuo progresuojančios onkologinės ligos.

Leidinys remiasi trimis JAV žvalgybos pareigūnais, kurie gegužės pabaigoje susipažino su ketvirtąja įslaptinta JAV žvalgybos bendruomenės ataskaita. Pasak leidinio, ataskaitoje taip pat atskleista, kad kovo mėnesį įvykdytas pasikėsinimas į V. Putino gyvybę.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos pirmininkas Kyrylo Budanovas gegužės 23 d. taip pat sakė, kad, prasidėjus karui prieš Ukrainą, buvo surengtas pasikėsinimas į Rusijos prezidento V. Putino gyvybę.

„Buvo pasikėsinimų į V. Putino gyvybę... Ne taip seniai į jo gyvybę buvo pasikėsinta, kaip sakoma, per Kaukazo atstovus. Tai nėra vieša informacija. Pasikėsinimas buvo visiškai nesėkmingas, bet jis tikrai vyko... Tai buvo maždaug prieš du mėnesius. Dar kartą sakau, kad jis nesėkmingas. Apie šį įvykį nieko neskelbta, bet taip buvo“, – per interviu pravda.com.ua sakė Ukrainos žvalgybos vadovas.

Daugiau informacijos K. Budanovas nepateikė.

„Newsweek“ savo publikacijoje taip pat nedetalizavo galimai įvykusio pasikėsinimo.

„V. Putino gniaužtai stiprūs, bet jau nebe absoliutūs. Per visą jo valdymo laikotarpį Kremliuje dar niekada nebūta tokių intensyvių kovų. Visi jaučia, kad artėja galas“, – tikina vienas iš „Newsweek“ pašnekovų.

Visi trys leidinio kalbinti šaltiniai – JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuro (ODNI) atstovas, buvęs aukštas karinių oro pajėgų karininkas ir Pentagono karinės žvalgybos agentūros (DIA) pareigūnas – įspėja, kad Rusijos lyderio izoliacija amerikiečių žvalgybai gali apsunkinti galimybes tiksliai įvertinti V. Putino sveikatą.

„Vienas geriausių mūsų žvalgybinės informacijos šaltinių yra [Rusijos prezidento] kontaktai su trečiosiomis šalimis, tačiau dėl karo Ukrainoje šis šaltinis iš esmės išseko. V. Putinas pastaruoju metu mažai susitikinėjo su užsienio lyderiais“, – teigia DIA pareigūnas ir pridūrė, kad tai savo ruožtu trukdo sužinoti informacijos, kurios kartais galima gauti tik susitikus akis į akį.

„V. Putino izoliacija padidino spekuliacijų lygį“, – pripažino jis.

Pareigūnai nerimauja, kad V. Putiną apima vis didesnė paranoja dėl savo galios ir statuso, todėl jo veiksmai Ukrainoje tampa nestabilūs ir nenuspėjami. Bet, anot šių šaltinių, Rusijos vadovo paranoja taip pat mažina branduolinio karo tikimybę.

„Turime nepamiršti, kad troškimų nereikia painioti su realybe. Šią pamoką išmokome (arba neišmokome) iš savo pačių karčios patirties su Osama bin Ladenu ir Saddamu Husseinu“, – perspėjo į pensiją išėjęs JAV karinių oro pajėgų vadas.

Amerikiečių žvalgyba anuomet manė, kad S. Husseinas turėjo rimtų psichikos sutrikimų, o O. bin Ladeną neva kamavo mirtina inkstų liga.

„[V. Putinas] vis dar yra pavojingas. Ir jei jis tikrai numirs, mūsų laukia chaosas. Privalome į tai sutelkti dėmesį. Būkite pasiruošę“, – sakė Pentagono žvalgybai atstovaujantis pareigūnas.

„Ar V. Putinas serga? Be abejo. Tačiau neturime leisti, kad jo mirties laukimas paskatintų mus imtis aktyvių veiksmų. Valdžios vakuumas po V. Putino gali būti itin pavojingas pasauliui. Branduolinį ginklą turinti Rusija vis tiek yra Rusija: nesvarbu, ar V. Putinas stiprus, ar silpnas, ar jis yra savo šalyje, ar ne. Nenorime išprovokuoti nei jo, nei jo potencialaus įpėdinio minčių, kad neva esame žūtbūt pasiryžę juos sunaikinti“, – pabrėžė vienas iš pašnekovų.

Kitas žvalgybos pareigūnas žurnalistams sakė, kad V. Putino mirtis ne tik sustabdytų karą Ukrainoje ir galimai paskatintų santvarkos pasikeitimą Rusijos Federacijoje, bet ir sumažintų branduolinio karo grėsmę.

Dar kitas pašnekovas ragino nesutelkti viso dėmesio į galimą Rusijos lyderio ligą, nes net ir sirgdamas vėžiu Kremliaus vadovas toliau kelia pavojų civilizuotoms šalims.

Nors gandų apie V. Putino sveikatos problemas vis daugėja, kai kurie apžvalgininkai įspėja, kad tai tegali būti vadinamasi „wishful thinking“, kai teiginiai formuojami taip, ko tikimasi, kad įvyks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)