Rusijos planas okupuoti Ukrainą žlugo. Dabar Kremliuje tvyro panika, nes „plano B“ nėra. Elito atstovai atvirai sako, kad Rusijos kryptis – beprotiška, karą reikia užbaigti, o specialiosiose tarnybose prasidėjo represijos.

Tokią informaciją pateikė tiriamosios žurnalistikos ekspertas iš „Bellingcat“ Christo Grozevas, davęs interviu „YouTube“ kanalui „Navalnij Live“. Ch. Grozevas pabrėžė, kad jo ankstesnės prognozės dėl karo išsipildė.

Rusijos „planas A“, kuriuo vadovaujantis karo veiksmai turėjo trukti ne ilgiau kaip 10 dienų, žlugo, o naujo plano nėra. Apie tai byloja tas faktas, kad nematyti antro pajėgų ešelono, kuris galėtų kompensuoti nuostolius ir leistų tęsti karą tokiu pačiu tempu, taip pat maisto, vandens ir degalų trūkumu besiskundžiantys Ukrainos teritorijoje esantys Rusijos kareiviai.

Rusai, pasak Ch. Grozevo, mielai atsitrauktų, bet jiems trukdo vadinamieji „kadyrovcų“ užtveriamieji daliniai, gavę įsakymą šaudyti dezertyrus, ir Ukrainos kariuomenė, pasiruošusi pulti Rusijos ginkluotųjų pajėgų užnugarį.

„Greito atsitraukimo nebus, todėl svarbu suprasti, kas dedasi Kremliaus elite, specialiosiose tarnybose, kurios dabar pripažino ir suprato, kad „planas A“ žlugo. Yra parengties režimas. Kasdieniai pokyčiai, kurie nerodo naujos strategijos“, – sakė žurnalistas.

Kremliaus šaltiniai Ch. Grozevui patvirtino, kad buvo suimtas FSB 5-osios tarnybos vadovas generolas pulkininkas Sergejus Besedinas, atsakingas už išorinę žvalgybą, taip pat ir Ukrainoje. FSB, pasak „Bellingcat“ vadovo, irgi prasidėjo represijos.

„Kremliuje nematau situacijos, kuri liudytų, jog karas užsitęs. Bus permainų, tik neaišku, kokių“, – mano Ch. Grozevas.

Anot žurnalisto, Vladimiras Putinas turi du variantus:
• susitarti su Volodymyru Zelenskiu dėl labiau kompromisinių sąlygų, nei buvo paskelbtos anksčiau;
• nuspręsti prieš taikius gyventojus panaudoti nekonvencinius ginklus ir savo šaliai parodyti rezultatą.

Ch. Grozevas linksta prie pirmojo varianto ir remiasi tam tikrais Recepo Tayyipo Erdogano ir V. Zelenskio siunčiamais signalais.

„Galvojau, kad tai vargiai tikėtina, bet naujausi Erdogano ir Zelenskio signalai, kad staiga atsirado galimybė susitarti, rodo, jog Putinas greičiausiai supranta atsidūręs aklavietėje“, – pareiškė Ch. Grozevas.

Žurnalistas pažymėjo, kad jeigu situacija Kremliuje yra būtent tokia, V. Putinas suinteresuotas kaip įmanoma greičiau užbaigti karą. Jis prognozuoja, kad per artimiausias dvi tris dienas bus apčiuopiamų pokyčių konflikto išsprendimo link.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją