Konservatyviosios opozicijos inicijuotas pasiūlymas pareikšti nepasitikėjimą vyriausybę buvo atmestas 116 balsų prieš 93. Ministrų kabinetą palaikė valdančioji Bulgarijos socialistų partija (BSP), jos partneriai liberalai – Judėjimas už teises ir laisves (MRF), taip pat nepriklausomi deputatai.

Opozicija kaltino P.Orešarskio kabinetą neturint aiškios energijos krizės apimtame šalies energetikos sektoriuje, kišimusi į nepriklausomos energetikos priežiūros institucijos sprendimus ir priiminėjant už uždarų durų svarbius projektus, tokius kaip bendradarbiavimas su Rusija tiesiant dujotiekį „South Stream“.

Iniciatyva pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe buvo iškelta po to, kai konservatyvi partija GERB, kurios ankstesni trys mėginimai atstatydinti ministrų kabinetą žlugo, triuškinamai laimėjo Bulgarijos rinkimus į Europos Parlamentą. Konservatoriai juose surinko 30,4 proc., o BSP – 18,93 proc. balsų.

GERB tuojau po to pareikalavo, kad P.Orešarskis atsistatydintų, o anksčiau šią savaitę atrodė, kad jo kabineto dienos suskaičiuotos, kai MRF lyderis Liutvis Mestanas pareiškė, jog susiklosčius dabartinei politinei padėčiai premjeras neturi galimybių dirbti visą ketverių metų kadenciją.

L.Mestanas pridūrė, kad MRF palaikytų kabineto pertvarkymą, jeigu premjeru liktų P.Orešarskis, bet nesutiktų su jokio kito premjero kandidatūra, esant dabartinės sudėties parlamentui. Tokiu būdu liberalų lyderis leido suprasti, kad šalis artėja prie pirmalaikių rinkimų.

GERB siekia grįžti į valdžią po to, kai jos vyriausybė buvo nuversta per masinius protestus prieš skurdą praeitų metų vasarį.