Nelaimės priežastis dar nenustatyta, tačiau pareigūnai mano, kad autobuse kilo gaisras ir transporto priemonė atsitrenkė į apsauginius užtvarus.

Į avariją, įvykusią apie 2 val. (vietos ir Lietuvos laiku) greitkelyje maždaug 40 km nuo Sofijos, netoli Bosneko kaimo, kitų transporto priemonių nepateko.

„Iš viso 12 aukų buvo jaunesnės nei 18 metų“, – nurodė nacionalinės policijos viršininkas Stanimiras Stanevas.

Kanalui „bTV“ jis sakė, kad 45 iš 52 autobuse buvusių žmonių žuvo.

„Vairuotojas mirė iš karto, todėl niekas negalėjo atidaryti durų“, – pridūrė jis.

Šiaurės Makedonijos sveikatos apsaugos ministras Venko Filipče visuomeninei televizijai BNT pranešė, kad tarp septynių gyvų likusių žmonių yra 16 metų mergaitė.

Visi septyni – dvi moterys ir penki vyrai – yra tos pačios šeimos nariai, pažymėjo S. Stanevas, aplankęs juos Sofijos ligoninėje, kur jiems suteikiama pagalba dėl sunkių nudegimų.

Išsigelbėję žmonės „iššoko pro langus“, pranešė sunkių nudegimų gydymo centro, į kurį jie nugabenti, vadovė Maja Arguirova.

Nuotraukose iš įvykio vietos matyti visiškai sudegęs autobuso karkasas, įsirėžęs į greitkelio apsauginius užtvarus.

„Didžiulė tragedija“

Pasak „bTV“, autobusas važiavo iš Stambulo Turkijoje į Šiaurės Makedonijos sostinę Skopję.

Makedonijos žiniasklaida pranešė, kad autobusas buvo registruotas turizmo agentūros „Besa trans“, organizuojančios turistines ir apsipirkimo keliones į Stambulą.

Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Zoranas Zajevas sakė valstybinei naujienų agentūrai MIA, kad pasikalbėjo su vienu gyvu likusiu žmogumi.

„Jis paaiškino, kad jie miegojo autobuse, kai pasigirdo sprogimas. Jiems pavyko išdaužti vieną iš langų ir išgelbėti kelis žmones. Deja, likusiems to padaryti nepavyko“, – kalbėjo premjeras.

„Tai didžiulė tragedija... 12 [aukų] yra jaunesnės nei 18 metų, o likusieji – jauni žmonės, apie 20–30 metų amžiaus žmonės. Dauguma jų yra mūsų piliečiai, bet yra ir žmonių iš Serbijos“, – pridūrė jis.

Vis dėlto S. Stanevas teigė, kad du autobuso vairuotojai buvo makedoniečiai, o keleiviai buvo albanai.

„Pirminė informacija rodo, kad autobusu važiavo 52 žmonės, įskaitant du Makedonijos pilietybę turinčius vairuotojus ir 50 keleivių Albanijos piliečių“, – nurodė jis.

Bulgarijos laikinasis ministras pirmininkas Stefanas Janevas ir vidaus reikalų ministras Boiko Raškovas antradienio rytą atvyko į nelaimės vietą, o vietos žiniasklaida pranešė, kad ten taip pat vyksta Šiaurės Makedonijos ir Albanijos premjerai.

„Siaubingas vaizdas. Nieko panašaus dar nesu matęs“, – žurnalistams nelaimės vietoje sakė B. Raškovas.

„Niekas negali tiksliai pasakyti, kiek [žmonių] ten yra ir kas jie buvo. Palaikai yra smarkiai apdegę ir turi būti atpažįstami po vieną“, – pridūrė jis.

Tai ne pirmas Bulgarijoje įvykęs gyvybių pareikalavęs autobuso incidentas. 2018 metais Bulgarijos vakaruose per smarkią liūtį autobusui nulėkus nuo 20 metrų aukščio skardžio į upės slėnį žuvo 17 keleivių.

Oficialiais duomenimis, 6,9 mln. gyventojų turinčioje šalyje 2019 metais eismo įvykiuose iš viso žuvo 628 žmonės, o 2020 metais – 463 žmonės. Nelaimės dažnai siejamos su prastais keliais, pasenusiais automobiliais ir greičio viršijimu.

Antradienio avarija įvyko greitkelio atkarpoje su stačiais nuolydžiais ir be aiškių skiriamųjų linijų, kur anksčiau jau įvyko daug eismo įvykių, atkreipė dėmesį Diana Rusinova iš vienos kelių eismo saugumo nevyriausybinės organizacijos, kuri anksčiau pateikė skundą valdžiai dėl šio ruožo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)