Bulgarija yra suvereni valstybė, mes pasirinkome būti NATO nare“, – penktadienį parlamente Sofijoje sakė vyriausybės vadovas Kirilas Petkovas. Būdama NATO narė, Bulgarija esą pati sprendžia, kaip organizuoti savo gynybą, derindama veiksmus su savo partnerėmis. Bulgarija prie NATO prisijungė 2004 metais.

Bulgarijos premjeras paragino Rusiją Ukrainos konflikte konstruktyviu dialogu prisidėti prie įtampos deeskalacijos. Rusija turėtų siekti saugesnės Europos, pabrėžė K. Petkovas. Vašingtono sutartis, anot jo, nenumato „antrarūšių šalių“, kurioms kolektyvinė gynyba būtų taikoma pasirinktinai.

Bulgarijos gynybos ministras Stefanas Janevas gruodį pasisakė prieš NATO dalinių dislokavimą Bulgarijoje. Komunizmo metais Bulgarija buvo laikoma ištikimiausia Rusijos sąjungininke tuometiniame rytiniame bloke.

Penktadienį Maskva pareiškė norinti, kad NATO užsienio kariai paliktų Rumuniją ir Bulgariją, – tai dalis saugumo reikalavimų JAV vadovaujamam aljansui, prieš Rusijos ir JAV derybas Ženevoje pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Rusija nori „užsienio pajėgų, techninės įrangos ir ginklų išvedimo“ iš šalių, kurios iki 1997 metų nebuvo NATO narės, įskaitant Bulgariją ir Rumuniją, sakoma ministerijos pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)