Bulgarijos parlamentas ketvirtadienį priėmė premjero Boiko Borisovo vyriausybės atsistatydinimą po kelias dienas trukusių audringų protestų dėl pabrangusios elektros ir menkų atlyginimų neturtingiausioje Europos Sąjungos (ES) šalyje.

Premjeras trečiadienį netikėtai paskelbė atsistatydinantis, likus vos penkiems mėnesiams iki eilinių visuotinių rinkimų, atverdamas kelią pirmalaikiam balsavimui balandžio pabaigoje.

Protestai Bulgariją krėtė pastarąsias dešimt dienų. Juos iš pradžių išprovokavo didelės sąskaitos už elektrą, tačiau galiausiai protestuotojai pradėjo reikšti bendrą nepasitenkinimą dėl skurdo ir korupcijos šioje mažoje Balkanų šalyje.

Įtampa didėjant, o antradienio vakarą per demonstraciją vėl prasiveržus smurtui, 56 metų premjeras, kuris anksčiau yra dirbęs Bulgarijos komunistinio diktatoriaus Todoro Živkovo asmens sargybiniu ir policijos vadovu, nusprendė pasitraukti iš posto.

Boiko Borisovas
B.Borisovas, kuris buvo giriamas investuotojų, nes sugebėjo sumažinti šalies biudžeto deficitą, dabar matomai mėgins atkurti pasitikėjimą tarp rinkėjų, pavargusių dėl nesiliaujančio skurdo ir kyšininkavimo.

240 vietų parlamentas ketvirtadienį pritarė vyriausybės atsistatydinimui, už šį žingsnį balsavus 209 įstatymų leidėjams iš 215 dalyvavusių posėdyje. Penki balsavo prieš, o vienas susilaikė.

Sunku rasti norinčius laikinai vadovauti

Prezidentas Rosenas Plevnelijevas dabar pateiks užklausimą trims didžiausioms parlamento partijoms, ar jos nori suformuoti vyriausybę, kuri dirbtų iki rinkimų liepą.

Tačiau tiek B.Borisovo partija GERB, tiek pagrindinė opozicijos Socialistų partija sakė nesančios suinteresuotos dalyvauti laikinojoje vyriausybėje, o analitikai mano, kad tai paskatins R.Plevnelijevą paskelbti pirmalaikius rinkimus - galbūt jau balandį.

"Tik parlamento rinkimai gali parodyti bulgarų valią", - darbą baigiantis vicepremjeras Cvetanas Cvetanovas sakė įstatymų leidėjams prieš balsavimą.

Ministrų kabineto atsistatydinimas atnešė ramybę po chaotiškos demonstracijų savaitės, protestuojant prieš vyriausybę ir užsienio kapitalui priklausančias energetikos įmones, nors vyriausybė pagrasino atimti veiklos licenciją vienai iš jų - Čekijos bendrovei ČEZ.

Auga kainos

Daugelis bulgarų patiria vis daugiau sunkumų dėl mažų atlyginimų, didėjant kainoms. Šiuo metu vidutinis atlyginimas Bulgarijoje yra mažiausias tarp ES šalių - 360 eurų (1 243 litai) per mėnesį.

Žmonės jaučiasi išduoti pažadų, kad įstojus į ES gyvenimas pagerės.

Elektros tinklų bendrovės teigia, kad sąskaitos už energiją didėja dėl ilgesnio atsiskaitymų laikotarpio ir neįprastai šaltų orų, kai daugiau elektros naudojama namams šildyti. Siekdamas nuraminti protestuotojus, premjeras pažadėjo 8 proc. sumažinti elektros kainas, atšaukti ČEZ licenciją ir atleido finansų ministrą. Tačiau šių priemonių nepakako, kad neramumai liautųsi.

Nors kai kurie žmonės sakė esantys dėl B.Borisovo atsistatydinimo trečiadienį, daugelis padėtį vertina niūriai. Šalies ekonomikos problemos labai gilios, todėl tik nedaugelis sakė tikintys, kad valdančioji partija arba opozicijoje esantys socialistai sugebės pašalinti sunkumus.

"Džiaugiuosi, kad ši vyriausybė atsistatydino, bet nenoriu, kad socialistai grįžtų į valdžią", - sakė 38 metų verslininkas Petaras Hristovas.

B.Borisovo partijos palaikymas nusmuko iki maždaug 22 proc. ir yra panašus į socialistų reitingus, rodo neseniai agentūros "Gallup" atlikta apklausa.

Sofijoje užtvėrė svarbiausią sankryžą

Protestai vyko ir po žinios apie atsistatydinimą. Sostinėje Sofijoje jie užtvėrė svarbiausią sankryžą.

Protestai Bulgarijoje po vyriausybės atsistatydinimo
Žmonės protestavo ir prie parlamento. Čia atsistatydinusio premjero Boiko Borisovo šalininkai reiškė solidarumą vyriausybei. Buvo sutelktos gausios policijos pajėgos, kad būtų užkirstas kelias abiejų stovyklų susirėmimui.

Protestai, be kita ko, vyko Varnoje ir Burge, Blagoevgrade ir Vrazoje. Visur žmonės reiškė savo nepasitenkinimą didelėmis elektros, centrinio šildymo ir vandens kainomis.

Internetu susiorganizavę demonstrantai reikalavo įvertinti visus monopolistus. Aktyvistų atstovai reikalavo "sistemos pasikeitimo".

B. Borisovas trečiadienį pranešė apie savo vyriausybės atsistatydinimą. "Aš nenoriu priklausyti vyriausybei, kuriai esant valdžioje policija muša žmones", - sakė jis.

Tūkstančiai žmonių per praėjusias 10 dienų visoje šalyje išėjo į gatves. Protestų banga šalyje prasidėjo dėl didelių elektros kainų ir peraugo į protestus prieš vyriausybę.

Per susirėmimus su policija buvo sužeista dešimtys žmonių.