Turkijos pilietė Hatice Cengiz ir žmogaus teisių grupė „Democracy for the Arab World Now“ (DAWN), kurią J. Khashoggi įkūrė prieš savo mirtį, siekia prisiteisti kompensacijas iš Mohammedo bin Salmano ir 28 pareigūnų dėl JAV dirbusio J. Khashoggi nužudymo 2018 metų spalio 2 dieną.

H. Cengiz teigia patyrusi asmeninę traumą ir finansinių nuostolių dėl J. Khashoggi mirties, o DAWN sako, kad įkūrėjo ir pagrindinio darbuotojo mirtis sutrukdė jos darbui ir tikslams.

„Negailestingas p. Khashoggi kankinimas ir nužudymas sukrėtė žmones visame pasaulyje“, – sakoma ieškinyje.

„Šios žmogžudystės tikslas buvo aiškus: sustabdyti p. Khashoggi veiklą Jungtinėse Valstijose, pirmiausia kaip ieškovės DAWN vykdomojo direktoriaus, už demokratines reformas arabų pasaulyje“, – teigiama ieškinyje.

J. Khashoggi Saudo Arabijos konsulate Stambule nužudė, jo kūną supjaustė ir palaikų atsikratė Saudo Arabijos komanda, kuriai, kaip manoma, nurodinėjo sosto įpėdinio padėjėjai.

Pasauliui pasipiktinus šiuo nužudymu, JAV ir Turkijai spaudžiant, 13 Saudo Arabijos piliečių Rijade buvo nuteisti daug metų kalėti.

Tačiau du aukšto rango pareigūnai – žvalgybos vadovo pavaduotojas Ahmedas al Assiri ir karališkųjų rūmų žiniasklaidos vadovas Saudas al Qahtani – buvo atleisti nuo bausmės, nepaisant sąsajų su nužudymu.

Ieškinyje minimi abu šie pareigūnai, už nužudymą Saudo Arabijoje nuteisti asmenys ir kiti su nužudymo sąmokslu siejami žmonės.

H. Cengiz ir DAWN sakė, kad ieškinį Vašingtono federaliniame teisme iškėlė nematydamos teisingumo galimybės Saudo Arabijoje, garsėjančioje neaiškiais teismais. Turkų teisės ekspertai sakė, kad civilinė byla nebūtų nagrinėjama, kol Ankara nebaigė baudžiamosios bylos dėl J. Khashoggi nužudymo.

Garsus Rijado režimo kritikas J. Khashoggi gyveno netoli Vašingtono, rašydavo laikraščiui „The Washington Post“.

H. Cengiz sako, kad jiedu su J. Khashoggi buvo susituokę pagal islamo tradicijas ir rengėsi civilinei santuokai.

Ieškinyje teigiama, kad sąmoksle prieš J. Khashoggi dalyvavo Saudo Arabijos ambasada Vašingtone, nurodžiusi jam nuvykti į Stambulą pasiimti santuokai reikalingų dokumentų.

Ieškinyje taip pat sakoma, kad J. Khashoggi nužudymas pakenkė Vašingtone įsikūrusios DAWN darbui.

Atsakovai „žinojo apie p. Khashoggi ryšius JAV ir brutaliai nužudė p. Khashoggi, kad nutildytų jį ir neleistų jam Jungtinėse Valstijose toliau propaguoti demokratijos arabų pasaulyje“, teigia ieškovės.