Šiuo metu pastatyta tik pati statula. Už skulptūros nugaros dar turi būti įrengta akmeninė siena. Planuojama, kad ji atsiras po mėnesio. Kaip teigia lenta.ru cituojanti Postimees, jau 17.00 vietos laiku visi norintys gali apžiūrėti monumentą.

Prie Bronzinio kario patruliuoja keletas policininkų, kurie prižiūri viešąją tvarką. Iki šiol prie paminklo susirinko tik žurnalistai ir fotografai. Ankščiau buvo pranešta, kad paminklas bus pastatytas iki gegužės 8 dienos, kai bus švenčiama Antrojo pasaulinio karo pabaiga.

Tuo tarpu rusų bendruomenė Estijoje išplatino pranešimą, kuriuo smerkia chuliganiškus veiksmus Taline ir kituose Estijos miestuose, teigdama, kad jie buvo išprovokuoti. Estijos rusai taip pat reikalauja grąžinti Bronzinio kario skulptūrą į vietą iki gegužės 9 dienos, o vyriausybę - atsistatydinti, praneša Delfi.ee.

Pasipiktinusi dėl skulptūros iškėlimo Rusija įsikišo į Estijos reikalus, o Maskvoje renkami parašai Estijos ambasadai nugriauti, praneša „Panorama“. Tuo metu Estijos prezidentas kaltina Maskvą psichologiniu teroru prieš ambasados Rusijoje darbuotojus, o Bronzinio kario skulptūra jau stovi naujoje vietoje – Gynybos ministerijos kapinėse.

Prabilta apie kariuomenę

Tačiau taip garbinę skulptūrą senojoje vietoje, lankytojai į kapines neskubėjo rinktis. Iki birželio tikimasi sumontuoti ir postamentą, bet oficialų skulptūros atidengimą Estijos valdžia žada jau gegužės 8-ąją, dalyvaujant karo veteranams.

Rusijos žiniasklaida tomis dienomis primygtinai žada naują smurto bangą, o vienas Estijos televizijos kanalas praneša, kad antradienį rusai atnaujins protestus įvairiuose miestuose, paskui ims streikuoti ir iki gegužės 9-osios neva gali išprovokuoti valdžią pasitelkti armiją demonstracijoms malšinti.

Estijos valdžios atsakas – savanoriai policijos pagalbininkai. Jau kone pusantro tūkstančio žmonių užsiregistravo specialiems kursams, kad padėtų saugoti miestus nuo riaušininkų.

„Tai leis mums teisėtai padėti policijai dirbti jos darbą. Negalime patys spręsti, kas teisėta, ir išeiti į gatves. Viskas turi būti daroma organizuotai, pagal įstatymus. Štai kodėl aš čia“, – sako savanoris policijos pagalbininkas.

Protestuoja stabdydami eismą

Kol kas protestas prieš vyriausybės politiką – masinis eismo stabdymas. Vėžlio greičiu važiuojantys automobiliai Talino centre nuo vidurdienio 20 min. buvo įsijungę garso signalus. Policija juos baudžia kaip eismo taisyklių pažeidėjus.

Per praėjusią naktį, kuri buvo rami, pareigūnai, kurių budėjo jau mažiau, sulaikė 45 žmones Taline ir 80 Narvoje bei kituose Rytų Estijos miestuose. Buvo sudaužyti keli langai.

Taigi iš viso Estijoje jau sulaikyta beveik 1 tūkst. žmonių.

Riaušių malšinimą tyrusi parlamento komisija pagyrė policininkus už profesionalumą ir pareiškė, kad policijos veiksmai buvo teisėti. Areštines aplankęs teisės kancleris sako nesulaukęs nė vieno sulaikytojo skundo dėl laikymo sąlygų.

Ragins atsistatydinti svetimą vyriausybę

Tačiau Rusijos parlamento delegacija, išvykdama į Taliną, žadėjo aiškintis, ar svetimos šalies pareigūnai neviršijo įgaliojimų. Jos vadovas, buvęs Rusijos saugumo direktorius, pareiškė, kad per vizitą ragins Estijos vyriausybę atsistatydinti. Talinas tai smerkia kaip propagandą.

„Bronzinį karį juk lipdė pagal estų seržantą, ir tai simboliška. Estijos vyriausybė iš esmės kariauja su pačiais estais“, – teigia Nikolajus Kovaliovas, Rusijos Valstybės dūmos delegacijos vadovas.

Estijos užsienio reikalų ministras sako, kad sutikimas priimti Rusijos delegaciją rodo Talino atvirumą, bet pripažįsta neturintis iliuzijų, ko siekia svečiai. Buvęs gynybos ministras teigia, kad civilizuoti politikai pareiškimus skelbia po derybų.

Savų demonstrantų nevaikė

Rusijos parlamentarams mėginant aiškintis, ar jos pilietis per riaušes žuvo nuo peilio dūrio, kaip teigia Talinas, ar nuo policijos mušimo, kaip tvirtina Maskva, rusų piketuotojai atsakymą jau žino. Ketvirtą dieną apsiautę Estijos ambasadą Maskvoje, dėl dvidešimtmečio žūties jie kaltina fašistinį režimą ir kalba apie prasidedantį etninį valymą.

Kremliaus įkurto jaunimo judėjimo vadas žada, kad Rusija nebebus silpna.

„Jis žuvo, nes mes per ilgai buvome silpni, nes pernelyg ilgai kenčiame pažeminimus. Kol ramiai kenčiame pažeminimus, rusai žus visame pasaulyje. Kai liausimės kentėti, tada, ko gero, nebesirinksime į gedulo mitingus“, – kalba Vasilijus Jakimenka, Rusijos jaunimo judėjimo „Naši“ komisaras.

Kodėl svetimos valstybės pilietis apskritai dalyvavo protestuose, čia niekas neklausia, nors praėjusią savaitę Rusijos prezidentas užsipuolė Jungtines Valstijas dėl jų noro eksportuoti revoliuciją į Rusiją.

Blokuoja ir ambasadą, ir prekes

Dvi dešimtys Estijos ambasados Maskvoje darbuotojų negali išeiti ar įeiti, nors maisto atsargų jiems pakanka. Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas tai vadina psichologiniu teroru ir sako, kad Rusija nevykdo tarptautinių sutarčių saugoti ambasadas.

Rusijos milicija, išvaikanti bent menkiausią opozicijos mitingą, 600 Kremliaus rėmėjų, protestuojančių be leidimo, bet į savo palapinių miestelį įsivedusių jau ir elektrą, neliečia.

Iškabinę šūkius „Priėjome iki Berlyno, prieisime ir iki Talino“, protestuotojai renka parašus dėl ambasados pastato nuvertimo. Bet kol vieni žada neišleisti fašistų į Rusijos teritoriją, kiti, priešingai, ambasadorę Mariną Kaljurand skelbia ieškoma fašistų pasiuntine. Padedamai milicijos, šią popietę jai pagaliau pavyko išvykti iš ambasados.

Tuo metu Taline, ten, kur stovėjo paminklas, teismo medikai jau aptiko devynis karstus. Tačiau sako, kad jiems trūksta duomenų nustatyti palaidotųjų tapatybę. Estijos verslininkai skundžiasi jau pajutę Rusijos sankcijas: mažėja krovinių uostuose, o Rusijos prekybos tinklai atsisako estiškų prekių, skelbia LTV.