„Turėti pažymą, kad esi paskiepytas – medicininė prievolė“, – U. von der Leyen sakė žurnalistams prieš kelionę į Portugalijos sostinę, palaikydama Graikijos ministro pirmininko Kiriako Micotakio pateiktą pasiūlymą.

Tačiau ji pridūrė, jog tai, „ar jis suteiks pirmenybę ar prieigą prie tam tikrų prekių, yra politinis ir teisinis sprendimas, kurį reikia aptarti Europos lygmeniu“.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) gruodį pranešė apie planus išduoti skaitmenines skiepų pažymas, valstybėms pradėjus vakcinacijos nuo COVID-19 kampaniją.

Tačiau, nepaistant vakcinuotų asmenų registravimo, PSO ekspertai „nerekomenduoja imuniteto pasų“, galinčių patvirtinti, kad jo turėtojas yra atsparus COVID-19 infekcijai, nes ja persirgo arba buvo paskiepytas, nurodė PSO Europos skyriaus vyresnioji nepaprastųjų padėčių valdymo pareigūnė Catherine Smallwood.

Technologijų srityje pažengusi Estija pernai pradėjo bandyti mobiliąją programėlę, galinčią veikti kaip skaitmeninis „imuniteto pasas“. Antikūnų turintys programėlės vartotojai galėtų naudotis ja, deklaruodami savo darbdaviams arba kitoms suinteresuotoms šalims, jog rizika užsikrėsti nuo jų yra, kaip manoma, mažesnė.

Graikijos premjeras K. Mitsotakis antradienį paragino ES sukurti „standartizuotą“ vakcinacijos pažymėjimą, siekiant paskatinti pandemijos smarkiai sugniuždytą turizmą.

„Žmonės, kurie pasiskiepijo, turėtų keliauti laisvai“, – parašė K. Mitsotakis EK vadovei ir pridūrė, kad tai yra „skubus“ klausimas.