„Prieš šiandien vyksiantį eilinį Europos Vadovų Tarybos posėdį dėl (ES sutarties) 50-ojo straipsnio komisarų kolegija apibendrino pasiruošimą „Brexit“ be sutarties (perspektyvai)", – Briuselyje per spaudos konferenciją kalbėjo pareigūnas.

„Šiandien išleidome valstybėms narėms skirtas praktines gaires, apimančias penkias sritis: piliečių teisę gyventi ir į socialinę apsaugą, duomenų apsaugą, sveikatos apsaugą ir medicinos įrangą, policijos ir teisinį bendradarbiavimą baudžiamosios teisės srityje ir žvejybą“, – pažymėjo M. Schinas.

Pasak jo, šios priemonės tikslas – koordinuoti Bendrijos veiksmus, jei Jungtinė Karalystė išstos iš bloko be susitarimo balandžio 12 dieną ar vėliau.

„Kalbame apie tai, kad išsaugotume koordinuotą požiūrį laikotarpio be susitarimo metu, jei toks bus. Nepasiektos sutarties scenarijus nulems nemažai problemų, ir tai yra nepageidautina. Tačiau būtina, kad Europos Sąjunga būtų visiškai pasiruošusi“, – pabrėžė EK atstovas.

„Akivaizdu, kad („Brexit“ be sutarties) yra ne tai, ko siekiame, bet mes to nebijome, esame pasiruošę“, – teigė jis.

M. Schinas taip pat informavo, kad EK paviešino visus atitinkamus dokumentus.

Merkel pritaria „Brexit“ atidėjimui

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pareiškė sutinkanti leisti Londonui dar kartą atidėti „Brexit“.

Pasak jos, Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May antradienį lankydamasi Berlyne paprašė atidėti „Brexit“ iki birželio 30 dienos.

„Užtikrinti sklandų išstojimą įmanoma tik drauge su Jungtine Karalyste. Šiandien vakare dar kartą aptarsime termino pratęsimą“, – sakė kanclerė.

Ji pabrėžė, kad JK išstojimo iš bloko data gali būti nukelta net vėlesniam laikui nei prašo Londonas.

„Galbūt šis atidėjimas bus net ilgesniam laikui negu prašė Britanijos vyriausybė“, – pažymėjo A. Merkel.

Šį klausimą per trečiadienį vyksiantį viršūnių susitikimą su Th. May aptars likusių 27 ES šalių lyderiais.