„AstraZeneca“ vakcinos pristatymas: matau pastangas, bet ne „visas įmanomas pastangas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vidaus rinkos eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

„To nepakanka, kad „AstraZeneca“ įgyvendintų pirmojo ketvirčio įsipareigojimus“, – rašė jis.

„Atėjo laikas „AstraZeneca“ valdybai atlikti savo fiduciarinę pareigą ir padaryti viską, kad AZ įvykdytų savo įsipareigojimus“, – pabrėžė eurokomisaras.

Šie komentarai yra naujausias kirtis aštriame Europos Komisijos ir farmacijos milžinės ginče dėl smarkiai vėluojančio vakcinų pristatymo.

Dėl tiekimo problemų stringa vakcinacijos kampanijos Europos Sąjungos šalyse, kurios pagal paskiepytų gyventojų skaičių smarkiai atsilieka nuo Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės ir Izraelio.

„AstraZeneca“ pripažino, kad pirmąjį 2021-ųjų ketvirtį pristatys mažiau dozių nei anksčiau planuota – 40 mln. vietoje sutartų 100 milijonų.

Bendrovė dėl stringančio tiekimo kaltino mažas gamybos apimtis jos vakciną gaminančiose gamyklose ES šalyse, tačiau išreiškė viltį, kad antrąjį šių metų ketvirtį jai pavyks padidinti gamybą.

Europos Komisija įtaria, kad dalis ES šalyse pagamintos „AstraZeneca“ vakcinos dozių buvo nusiųsta į Jungtinę Karalystę, todėl sausio 29 dieną įdiegė schemą, skirtą stebėti ir esant reikalui blokuoti vakcinų nuo COVID-19 eksportą iš Bendrijos.

Ketvirtadienį Europos vakcinavimo strategija susidūrė su naujomis problemomis, kai Danija, Norvegija ir Islandija paskelbė laikinai stabdančios skiepijimą „AstraZeneca“ preparatu, nes buvo užfiksuota atvejų, kai šia vakcina paskiepytiems asmenims susidarė kraujo krešulių.

Norvegija ir Islandija nėra ES narės, bet priklauso Europos ekonominei erdvei, kurios vaistų reguliavimo institucija yra Europos vaistų agentūra (EVA).

EVA savo ruožtu pareiškė, kad „AstraZeneca“ vakciną naudoti saugu.

Ketvirtadienį Europos Komisija patvirtino leidimą platinti JAV farmacijos milžinės „Johnson & Johnson“ vakciną nuo COVID-19, suleidžiamą viena doze.

Bendrija yra išsikėlusi tikslą iki rugsėjo vidurio paskiepyti 70 proc. suaugusių bloko gyventojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)