„Šiuo metu negaliu gaišti laiko polemikai. Rekomenduoju – abiem pusės – išlikti ramioms ir atsigręžti į tikrovę, taip pat „Brexit“ ekonomines, socialines ir žmogiškąsias pasekmės“, – naujienų agentūrai AFP sakė ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier.

Vienas pareigūnas, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų viešinamas, sakė AFP, kad B. Johnsono biuro spaudos tarnybos žinutė yra „labai klaidinga, nesąžininga“.

Pyktį pakursčiusioje žinutėje buvo įdėta prieš dvejus metus M. Barnier panaudota iliustracija, rodanti JK prieinamas prekybos susitarimų galimybes, įskaitant įvairias derybų „raudonąsias linijas“.

Prie šios diagramos B. Johnsono spaudos tarnyba parašė: „2017 metais ES savo pačių skaidrėje parodė, kad Kanados stiliaus LPS (laisvosios prekybos sutartis) yra vienintelis JK prieinamas ryšys. Dabar jie sako, kad tai nebėra siūloma. Micheli Barnier, kas pasikeitė?“

Ši žinutė susijusi su didžiausia derybininkų nesutarimų priežastimi: ES reikalavimu, kad Britanija turi laikytis Bendrijos darbo rinkos, aplinkos apsaugos ir mokesčių standartų, turinčių užtikrinti vienodas konkurencijos sąlygas, jeigu nori sudaryti su bloku laisvosios prekybos susitarimą.

Nors šis reikalavimas buvo pateiktas ES dokumentuose ir neprivalomoje politinėje deklaracijoje, kurią Britanija pernai pasirašė, iš Europos Sąjungos jau išstojusi JK vengia įsipareigoti laikytis Bendrijos taisyklių.

„Klaidinga sakyti, kad pakeitėme savo poziciją. Visada buvo labai aišku, kad laisvosios prekybos sutartis yra susieta su vienodomis konkurencijos sąlygomis“, – sakė minėtas ES pareigūnas. Jis pridūrė, kad JK vyriausybės žinutė Briuselyje buvo įvertinta „labai neigiamai“.

Griežtėjantis tonas


Kitas pareigūnas, irgi pageidavęs likti anonimas, sakė, kad „ši žinutė yra veikiau skirta Jungtinės Karalystės vidaus debatams“, nes keli šios šalies verslo sektoriai pageidauja išlaikyti glaudžius prekybos ryšius su Europos Sąjunga.

Pareigūnas atkreipė dėmesį, kad kiekviena LPS yra kitokia ir kad Britanijos padėtis yra unikali, nes ji anksčiau buvo ES narė, tad jos ekonomika glaudžiai persipynusi su Bendrijos narėmis.

„Importas iš Kanados, Japonijos ir Pietų Korėjos, kartu paėmus, yra mažesnis negu importas iš JK“, – pažymėjo pareigūnas.

Britanija paliko ES sausio 31-ąją, bet po „Brexit“ prasidėjo iki šių metų pabaigos truksiantis pereinamasis laikotarpis, kurio metu Jungtinei Karalystei bus leidžiama prekiauti su bloku kaip jo narei.

Per šį laikotarpį turėtų būti susitarta dėl abiejų pusių tolesnių santykių. Tačiau Briuselio ir Londono dialogo tonas aštrėjo – Britanija vis garsiau kalba esanti pasiruošusi atsisakyti laisvosios prekybos sutarties, kad nereikėtų perduoti „suvereniteto“ Bendrijai.

Pačios Britanijos vyriausybės statistika rodo, kad JK ekonomika nukentės nuo „Brexit“, net jeigu prekybos sutartis šią žalą šiek tiek sušvelnintų. Be sutarties ekonomikos augimo galimybės būtų dar labiau suvaržytos.

Dabartinius abiejų pusių aštrius pareiškimus daugelis laiko mėginimais sustiprinti savo pozicijas prieš ateinantį mėnesį turinčias prasidėti derybas.