Per audrą Britanijoje žuvo vyras ir paauglė, dingo berniukas

Didžiojoje Britanijoje per audrą žuvo du žmonės, vienas dingo, tūkstančiai namų liko be elektros.

Hevešo miestelyje 7.18 val. (9.18 val. Lietuvos laiku) audra išlaužė medį ir užvertė ant vagonėlio. Žuvo jame miegojusi 17 m. mergina, informuoja telegraph.co.uk.

Votforde medis užkrito ant automobilio, žuvo juo važiavęs į šeštą dešimtį įžengęs vyriškis.

Rytų Sasekse ieškoma į jūrą nuplauto 14 m. berniuko. Jis sekmadienį dingo jūroje, kur linksminosi su draugais, nors oro sąlygos buvo labai pavojingos. Gelbėtojai dėl sustiprėjusios audros
turėjo nutraukti paauglio paieškas.

Ant premjero rezidencijos nukrito kranas

Dauningo g., Londone, ant Britanijos premjero oficialios rezidencijos užkrito kranas, todėl vicepremjerui Nickui Cleggui teko atšaukti numatytą spaudos konferenciją, o policija aptvėrė teritoriją.

Prognozuojami 36 metrų per sekundę stiprumo vėjo gūsiai, judantys pietvakarių link, paskui – į šiaurę ir į rytus. Baiminamasi, kad gali kilti potvynis ir bus padaryta daug žalos.

Skelbiama, kad vėjo gūsiai siekia 130 km/h (apie 36 m/s), kai kur pranešama apie 159 km/h (44 m/s) gūsius.

Vien Londono Hitrou oro uoste atšaukta 60 skrydžių. Kiti oro uostai irgi perspėja keleivius, kad šie sektų oro linijų ir oro uostų informaciją, nes dalis skrydžių gali vėluoti arba būti atšaukti.

Meteorologai perspėjo, kad audra gali vartyti medžius, apgadinti pastatus ir sutrikdyti elektros tiekimą bei transportą.

Planuota, kad per 6–9 valandas nuo sekmadienio vakaro turi iškristi 20–40 mm kritulių, tad kai kur tikriausiai kils potvyniai.

Liūtis pietų Anglijoje ir pietų Velse lydės stiprus gūsingas vėjas – meteorologai regione paskelbė trečios kategorijos pavojų pagal keturių kategorijų skalę.

Praėjusį kartą panašaus stiprumo vėjas Didžiojoje Britanijoje buvo užregistruotas 2008 metų kovą, bet sinoptikė Helen Chivers sakė, kad prognozuojama žala yra palyginama labiau su 2002 metų spalio audra.

Taip pat buvo palyginimų su 1987 metų spalio „Didžiąja audra“, per kurią Britanijoje žuvo 18 žmonių, o Prancūzijoje – dar keturi. Ta audra išvertė 15 mln. medžių ir padarė žalos už daugiau kaip 1 mlrd. svarų (1,2 mlrd. eurų pagal dabartinį kursą), o jos vėjų greitis siekė 185 km per valandą, Londone – 150 km per valandą.

Šiemetinei audrai duotas Šv.Judo Tado (St.Jude) vardas. Šis katalikų šventasis laikomas patekusiųjų į beviltišką padėtį, dingusių daiktų ir žmonių globėju, o jo diena minima pirmadienį.

Audra tikriausiai paveiks ir Šiaurės Prancūziją, o paskui nuslinks Danijos link, sakė H.Chivers.

Dėkojame skaitytojams už nuotraukas.