Bendruomenių Rūmuose bus balsuojama dėl ES (Pasitraukimo) įstatymo pataisų, nustatančių, kiek galios parlamentarai turės, jei vyriausybei nepavyktų pasitraukimo iš Europos Sąjungos susitarimo pasiekti iki 2019-ųjų kovo, kai Britanija turi palikti Bendriją.

Th. May sako besitikinti susitarti su Briuseliu, tačiau perspėjo, kad bet koks bandymas surišti jos rankas gali pakenkti besitęsiančioms deryboms.

Premjerei praėjusią savaitę pavyko išvengti maišto savo Konservatorių partijos viduje, pažadėjus proeuropietiškai nusiteikusiems įstatymų leidėjams kompromisų, tačiau netrukus jie atmetė jos pasiūlymą pareiškę, kad jis yra neadekvatus.

Pirmadienį konservatorių „maištininkų“ parengtos pataisos projektui pritarė nerenkami Lordų Rūmai.

Dabar tą pataisą svarstys žemieji Bendruomenių Rūmai, kur proeuropinių pažiūrų konservatoriai, susivieniję su opozicijos partijomis, sieks paversti ją įstatymu.

Th. May atstovas nepasakė, ar vyriausybei pavyks laimėti šią kovą, tačiau jis nurodė, kad daugiau nuolaidų siūloma nebebus.

„Negalime priimti pataisos dėl prasmingo balsavimo, kuriam pritarė Lordų Rūmai“, - sakė jis ir pridūrė, kad tai „pakenktų mūsų pajėgumui derybose gauti geriausią susitarimą mūsų šaliai“.

„Dar kartą pateiksime savo originalią pataisą, - sakė Th. May atstovas. - Tikimės, kad visi parlamentarai galės palaikyti vyriausybės poziciją.“

„Vyriausybės žlugimas“

Torių parlamentaras Phillipas Lee, kuris praėjusią savaitę atsistatydino iš ministro posto, kad galėtų maištauti prieš vyriausybę, sakė, kad rezultatas nėra aiškus.

„Visados sulaukdavome normalių Vestminsterio klastų ir veidmainysčių, visiškai tikėtina, bet kaip aš suprantu, virtinės kolegų užimta pozicija yra tvirta, štai kodėl vyriausybė vis dar derasi“, – sakė jis radijo „BBC Radio 4“ laidai „Today“.

Balsavimas, planuojamas trečiadienį po pietų ar pavakarę, galėtų paveikti platesnę Britanijos strategiją dėl „Brexit“ ir parodyti, kur parlamente slypi galia.

Th. May turi tik nedidelę persvarą 650 vietų Bendruomenių Rūmuose, kurią pasiekė sudariusi aljansą su Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) 10-čia parlamentarų.

Proeuropietiškų „maištininkų“ pergalė padrąsintų juos prieš kitą mėnesį vyksiančius debatus dėl Britanijos būsimų prekybinių santykių su Europos Sąjunga, kurių jie nori kuo glaudesnių.

Tai tikriausiai papiktintų euroskeptikus, kaltinančius „maištininkus“ siekiu sukliudyti šaliai išstoti iš ES.

Jie taip pat vis labiau nusivilia Th. May vadovaujamu pasitraukimo procesu.

Proeuropinių pažiūrų konservatorius Dominicas Grieve'as televizijai „Sky News“ paneigė mėginantis pakenkti vyriausybei ar sustabdyti „Brexit“, tačiau perspėjo, kad parlamentui atmetus galutinį „Brexit“ susitarimą, šalyje kiltų krizė.

„Mes galėtume sužlugdyti vyriausybę ir patikinu jus, kad pabundu 2 val. nakties išpiltas šalto prakaito, galvodamas apie problemas, kurias užsivertėme ant savo pečių, – sakė jis. – Sunkumas tas, kad „Brexit“ procesas yra natūraliai rizikingas, tikrai rizikingas.“

„Tikroji priežastis, dėl kurios paskatinau šią pataisą, yra pateikti mechanizmą, užtikrinantį, kad iškart neprieitume prie vyriausybės žlugimo“, – sakė jis.

Tačiau euroskeptiškas konservatorių parlamentaras Grahamas Stringeris sakė, kad D. Grieve'as ir jo šalininkai suinteresuoti tik „viso proceso sabotavimu“.

Daugiau realizmo

Nepaisant susitarimo dėl Britanijos finansinio sprendinio ir ES piliečių teisių, „Brexit“ derybos vyksta lėtai ir yra nedaug vilčių, kad per ES viršūnių susitikimą vėliau šį mėnesį bus pasiektas persilaužimas.

Abi šalys viešai vis dar deklaruoja siekiančios susitarimo spalio mėnesį, tačiau vis labiau atrodo, kad tai padaryti bus sunku.

Šiuo metu derybos yra įstrigusios dėl to, kaip išvengti patikrinimų prie Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos ir kaimyninės ES narės Airijos sienos, kai Britanija nustatys savo prekybos ir muitų politiką.

Dėl Šiaurės Airijos lieka „rimtų nuomonių skirtumų“, antradienį po paskutinio Londono ir Briuselio derybų rato prieš ES viršūnių susitikimą sakė bloko vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier.

Britų vyriausybė taip pat dar nenusprendė, ko norėtų iš būsimų ekonominių santykių.

Ji aiškiai pasisakė dėl vienos srities – bendradarbiavimo saugumo srityje, bet daugelį jos pasiūlymų antradienį M. Barnier atmetė.

Pasak jo, Britanija po „Brexit“ negalės likti Europos arešto orderio sistemoje, dalyvauti ES teisėsaugos agentūros Europolo susitikimuose ar naudotis policijos duomenų baze, skirta tik Europos Sąjungos narėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)