Dauningo gatvė informavo, kad B. Johnsonas į intensyviosios terapijos skyrių buvo perkeltas „paaštrėjus simptomams“.

Kovo 27 dieną 55 metų B. Johnsonas informavo, kad jam pasireiškė lengvi infekcijos simptomai ir kad jis savaitei izoliuosis savo rezidencijoje Dauningo gatvėje. Planuota, kad penktadienį jis vėl pasirodys viešumoje ir toliau dirbs nuotoliniu būdu, bet premjeras sakė liksiantis užsidaręs, nes jam tebesilaiko pakilusi temperatūra – vienas iš COVID-19 simptomų.

Dauningo gatvės pranešime buvo sakoma: „Rekomendavus jo gydytojui, ministras pirmininkas šį vakarą buvo paguldytas į ligoninę tyrimams.“ „Tai yra prevencinis žingsnis, nes ministrui pirmininkui tebesireiškia koronaviruso simptomai, praėjus 10 dienų po teigiamo testo dėl šio viruso“, – pridūrė jo biuras.

Iš pateiktos informacijos galima spręsti, kad B. Johnsonas hospitalizuotas ne dėl ūmaus sveikatos pablogėjimo. B. Johnsonas yra iki šiol aukščiausio rango pasaulio lyderis, susigriebęs naująjį virusą. Jo besilaukianti partnerė Carrie Symonds irgi sakė susirgusi, bet dabar jos būklė jau gerėja.

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas savo ruožtu penktadienį grįžo į darbą, praėjus savaitei po to, kai jam buvo nustatyta koronaviruso infekcija. COVID-19 simptomai taip pat pasireiškė vyriausiajam medicinos pareigūnui Chrisui Whitty. Izoliuotis turėjo ir B. Johnsono artimas patarėjas Dominicas Cummingsas. Dauningo gatvė informavo, kad premjerą laikinai pavaduos užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

B. Johnsonas sekmadienį vakare buvo paguldytas į Šv. Tomo ligoninę Londone dėl išliekančių ligos simptomų – kosulio ir pakilusios temperatūros.

Šv. Tomo ligoninė

Keliomis valandomis anksčiau B. Johnsono, kuriam koronaviruso infekcija buvo nustatyta prieš 10 dienų, atstovas sakė, kad premjeras yra „geros nuotaikos“.

„Ministras pirmininkas patogiai praleido naktį Londono Šv. Tomo ligoninėje ir yra geros nuotaikos“, – tąsyk pareiškė atstovas.

Jis pridūrė, kad premjerui pasireiškia COVID-19 „nuolatiniai simptomai“ ir jis toliau yra „stebimas“.

Vis dėlto apie 19 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku B. Johnsonas buvo perkeltas į intensyviosios terapijos skyrių, pablogėjus jo būklei, nurodė Dauningo gatvė.

„Per šią popietę ministro pirmininko būklė pablogėjo, ir, rekomendavus jo medikų komandai, jis buvo perkeltas į ligoninės intensyviosios terapijos skyrių“, – nurodė vyriausybės vadovo atstovas.

Dauningo gatvė pridūrė, kad Konservatorių partijos lyderis išliko sąmoningas, bet buvo perkeltas baiminantis, kad jam gali prireikti dirbtinės plaučių ventiliacijos.

„Premjeru puikiai rūpinamasi, ir ačiū visiems Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) darbuotojams už jų sunkų darbą ir pasišventimą“, – sakė premjero atstovas.

Borisas Johnsonas

Sureagavo pasaulio lyderiai

Į žinią apie suprastėjusią B. Johnsono sveikatą sureagavo JK ir kitų šalių politikai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį sakė „tikįs ir esąs tikras“, kad Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas, hospitalizuotas išsamesniems tyrimams dėl jam diagnozuotos koronavirusinės infekcijos, pasveiks.

„Jis mano draugas, jis puikus džentelmenas, puikus lyderis. Šiandien jis buvo paguldytas į ligoninę, bet aš tikiuosi ir esu tikras, kad jam viskas bus gerai“, – sakė D. Trumpas per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose. „Jis tvirtas vyras, tvirtas žmogus“, – pridūrė prezidentas.


Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas socialiniame tinkle tviteryje palinkėjo B. Johnsonui greitai pasveikti.

„Reiškiu visą savo paramą B. Johnsonui, jo šeimai ir JK žmonėms šiuo sudėtingu momentu. Linkiu jam greitai pasveikti“, – tviteryje rašė E. Macronas.

„Kovok, Borisai. Visas šalis tave palaiko“, – rašė buvęs JK užsienio reikalų sekretorius Jeremy’is Huntas.

Naujai išrinktas opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris teigė, kad B. Johnsono būklės pablogėjimas – siaubingai liūdnos žinios, o Londono meras Sadiqas Khanas teigė, kad „meldžiasi šiąnakt, jog premjeras greitai pasveiktų“.

Šv. Tomo ligoninė

ES aukščiausi pareigūnai linki greičiau pasveikti

Europos Sąjungos aukščiausi pareigūnai pirmadienį palinkėjo Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovui Borisui Johnsonui „visiškai pasveikti“, kai britų premjeras dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 buvo paguldytas į intensyviosios terapijos skyrių.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ir Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtose žinutėse rašė, jog mintimis yra su B. Johnsonu.

„Šįvakar mintimis esu su ministru pirmininku Borisu Johnsonu ir jo šeima. Linkiu jam greitai ir visiškai pasveikti“, – rašė U. von der Leyen.


Panašias žinutes paskelbė ir kiti ES lyderiai.

„Linkiu Borisui Johnsonui viso, kas geriausia, ir greitai pasveikti. Mintimis esu su jumis ir jūsų šeima“, – rašė M. Barnier, kovo 19 dieną pranešęs, kad jam taip pat diagnozuota koronavirusinė infekcija.


ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis tviteryje parašė: „Borisai, linkiu jums viso geriausio ir greitai pasveikti! Linkėjimai. Josephas.“

Panašų palinkėjimą nusiuntė ir Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli.

Žinučių su šiltais palinkėjimais greičiau pasveikti lavina rodo, kad buvo atidėti į šalį politiniai kivirčai, temdę B. Johnsono ir ES pareigūnų santykius „Brexit“ derybų metu.

JK sausio pabaigoje paliko Bendriją. Tačiau šalių laukia sunkios derybos, per kurias iki metu galo turi būti susitarta dėl tolesnių ryšių.

B. Johnsonas ne kartą yra pareiškęs, kad derybos turi būti užbaigtos iki metų galo, kaip numato jo vyriausybės priimtas teisės aktas, nors šalių pasirašyta „Brexito“ sutartis leidžia pratęsti pereinamąjį laikotarpį terminui iki dvejų metų.

B. Johnsoną su Briuseliu sieja senas ryšys. Praėjusio amžiaus 9-ame ir 10-ame dešimtmečiais jis šiame mieste dirbo korespondentu, rašiusiu Europos ekonominės bendrijos temomis.

Būsimas JK premjeras savo straipsniuose neretai remdavosi abejotinais, o kartais netgi išgalvotais „faktais“, orientuotais į euroskeptiškų pažiūrų skaitytojus Britanijoje.

Visgi pokštais, absurdiškais anekdotais ir nusikalbėjimais garsėjęs B.Johnsonas niekada neslėpė turįs didelių politinių ambicijų.

Jungtinė Karalystė iš pradžių laikėsi kitokios kovos su koronavirusu strategijos nei kitos Vakarų Europos šalys. Neskubėta skelbti karantino ar įvesti griežtų socialinio gyvenimo apribojimų. JK vyriausybė tikėjosi pačias griežčiausias priemones taikyti tik tuomet, kai jos taps neišvengiamos, nes per anksti paskelbtas karantinas galėtų išvarginti žmones dar iki pandemijos piko šalyje.

COVID-19 aukų skaičius JK perkopė 5 000

Jungtinėje Karalystėje per pastarąją parą nuo naujojo koronaviruso sukeltos ūminės kvėpavimo takų ligos mirė 439 žmonės, COVID-19 aukų šalyje padaugėjo iki 5 373, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Skelbiama, jog dėl koronaviruso užkrato patikrinta 208,8 tūkst. šalies gyventojų, iš jų 51,6 tūkst. testų atsakymai parodė teigiamą rezultatą.

B. Johnsonui prieš 10 dienų buvo tyrimais nustatyta koronavirusinė infekcija. Nors premjeras buvo hospitalizuotas, būsto reikalų sekretorius Robertas Jenrickas pirmadienį tikino, kad B. Johnsonas tebevadovauja vyriausybei.