Profesorė Sharon Peacock BBC naujienoms sakė, kad naujasis variantas „parklupdė visą šalį“ ir „greičiausiai parklupdys visą pasaulį“.

Ji pridūrė, kad jos viruso variantų genetinių sekų darbas gali būti reikalingas dar mažiausiai 10 metų.

Kento atmaina jau aptikta daugiau nei 50 šalių.

Pirmą kartą virusas buvo identifikuotas 2020 m. rugsėjį pietryčių Anglijoje, o jo spartus išplitimas per ateinančius mėnesius buvo įvardytas kaip naujo karantino, sausio mėnesį įvesto visoje JK, priežastis.

JK „Covid-19“ genomo konsorciumo direktorė Sh. Peacock pažymėjo: „Kas iš tikrųjų mus paveikė, tai jo perduodamumas“.

Ji pridūrė: „Kai virusą suvaldysime, arba kai jis mutuos ir nebebus toks virulentiškas, tada galėsime dėl jo nebesijaudinti. Tačiau manau, kad, žvelgiant į ateitį, mes tai darysime dar daugelį metų. Sakyčiau, ištisą ateinantį dešimtmetį.“

Dabartinės vakcinos buvo sukurtos pagal ankstesnes koronaviruso versijas, tačiau mokslininkai mano, kad jos vis tiek turėtų veikti prieš naujas atmainas, nors galbūt ir ne taip efektyviai.

Sh. Peacock pažymėjo, kad JK patvirtintos vakcinos, regis, sėkmingai veikia šalyje paplitusius viruso variantus.

JK „Covid-19“ genomo konsorciumas yra visuomenės sveikatos įstaigų ir laboratorijų tinklas, kuris šiuo metu per dieną išanalizuoja beveik 30 000 teigiamų testų.

Pastarosiomis savaitėmis buvo aiškinama, kad maždaug 5–10 proc. teigiamų testų atrenkami atsitiktinai ir siunčiami tolesnei genomo analizei, tačiau konsorciumas pabrėžia, kad siekia genetiškai išnagrinėti kiekvieną teigiamą koronaviruso atvejį.

Sh. Peacock BBC sakė, kad nors ir normalu matyti įvairius viruso variantus, tik labai nedaugelis jų turi „ypatingų bruožų“. Šie bruožai gali paveikti jų perduodamumą, išvengti imuninio atsako į skiepą arba sukelti sunkesnę ligą.

„Visus šiuos dalykus mes ir nagrinėjame. Sakyčiau, kad jie pasitaiko retai, bet turime būti atsargūs“, – sakė ekspertė, anksčiau dirbusi vyriausybės Nacionalinės infekcijų tarnybos direktore.

Kembridžo universiteto biologė mano, kad pirmiausiai JK pasireiškusi viruso atmaina B.1.1.7 jau netrukus bus vyraujanti ne tik šalyje.

„Labai tikėtina, kad ji dominuos visame pasaulyje“, – kalbėjo ji.

Jau dabar „britiškos“ atmainos koronavirusas, kuris laikomas labiau užkrečiamu, patvirtintas daugiau kaip 50 šalių.

Jungtinės Karalystės mokslininkai identifikavo dar dvi naujas pandeminio koronaviruso mutacijas, antradienį pranešė televizija „Sky News“.

Anot pranešimo, viena iš šių padermių, aptikta Bristolyje, laikoma „atmaina, keliančia susirūpinimą“.

Šios atmainos „užkrečiamumas yra toks pats, tačiau, regis, ši mutacija tam tikru lygiu pajėgi įveikti susidariusį imunitetą, todėl neatmestina, kad ji galėtų būti ne tokia jautri vakcinai“, nurodė televizija.

Dar viena pandeminio koronaviruso mutacija buvo aptikta Liverpulyje ir šiuo metu tiriama. Tačiau, kaip pažymėjo „Sky News“, abi mutacijos panašios į Pietų Afrikoje aptiktą koronaviruso atmainą, nors nėra su ja susijusios.

Televizijos duomenimis, Jungtinėje Karalystėje išaiškinti 147 užsikrėtimo „pietų afrikietiškąja“ atmaina atvejai.

Statistikos portalas „Worldometers“ nurodo, kad nuo pandemijos pradžios Jungtinėje Karalystėje koronavirusu užsikrėtė per 3,97 mln. žmonių, daugiau kaip 113,8 tūkst. pacientų mirė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (768)