Pagal ministrų pasirašytą planą numatoma vadovaujantis bendromis taisyklėmis sukurti laisvosios prekybos su Europos Sąjunga (ES) zoną pramoninėms ir žemės ūkio prekėms. Ministrai taip pat palaikė bendros muitų teritorijos sukūrimo idėją.

Pasak BBC politikos redaktorės Lauros Kuenssberg, sutarta programa „supykdys daugelį „Brexit“ torių šalininkų“, nes pagal ją numatomi glaudesni santykiai su ES nei to norėtų daugelis britų politikų.

Dabar Th. May teks „įsiūlyti“ šį planą savo partijos nariams ir Europos lyderiams.

Ministrai tikisi, kad nauji susitarimai leis pereiti prie kito derybų su ES etapo.

Ministrų sprendimas reiškia „esminę JK pozicijos evoliuciją“, be to, bus išspręstos problemos, susijusios su būsima siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, teigia Dauning Strytas.

„Pasiūlymas, manyčiau, tinka tiek Jungtinei Karalystei, tiek ES. Ir aš tikiuosi, jis bus priimtas teigiamai“, – BBC tarnybai sakė Th. May.

Jungtinė Karalystė pareiškė norinti paspartinti derybas su ES, tam, kad susitarimas būtų pasiektas jau spalį. ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier sakė nekantriai laukiantis oficialaus dokumento, kad patikrintų, kiek britų siūlymai realūs.