Vis tik ši misija sukėlė įtarimo italų politinių ir karinių sričių specialistams, ir šaltiniai pranešė Italijos žiniasklaidai, kad 80 proc. įrangos, rusų atsigabentos didžiuliais krovininiais lėktuvais, yra „nenaudinga“ ir pasitelkiama kaip pretekstas įsikišimui, – rašoma laikraštyje.

Vienas iš pagrindinių britų cheminio ir biologinio karo ekspertų pareiškė – visiškai tikėtina, kad kontingente yra karinės žvalgybos karininkų iš GRU (Vyriausioji žvalgybos valdyba) – „MI-6“ analogo Rusijoje.

Jo teigimu, jie pasinaudojo situacija Italijoje kaip galimybe rinkti duomenis apie viską – pradedant duomenimis apie Italijos kariuomenę, baigiant duomenimis apie transporto sistemą, rašoma „The Telegraph“.

„Lyg pas juos būtų atėjusios visos šventės vienu metu, – pareiškė britų Cheminės, biologinės, radiacinės ir branduolinės gynybos pulko buvęs vadas Hamishas de Brettonas Gordonas. – Būtų naivu manyti, kad jie nerenka žvalgybinių duomenų. Jiems tai – atviras tikslas.“

Pasak eksperto, jam pasirodė keista, kad Italijos valdžia davė leidimą [rusų misijai].

„Neįtikėtina, kad rusams leido įvažiuoti į NATO šalį, remiantis abejotinu pagrindu“, – pareiškė jis „The Telegraph“. Italams ne itin reikėjo papildomų cheminių, biologinių ir radiologinių išteklių, mano jis.

„Jie – cheminio, biologinio, radiologinio ir branduolinio ginklų NATO ir Europos Sąjungoje lyderiai. Juos laiko auksiniu standartu, jie turi didžiules galimybes. Nemanau, kad jiems reikalinga senstančios rusų įrangos partija“, – teigė H. de Brettonas Gordonas, kuris paliko Britanijos kariuomenę 2012 m., turėdamas pulkininko laipsnį.

„Faktas, kad misijai vadovauja generolas Sergejus Kikotas, irgi kelia įtarimą. Kalbant apie misiją, į kurią vyksta 100 ar pan. kareivių, įprastai tikimasi, kad jai vadovaus majoras ar daugų daugiausia – pulkininkas. To, kad jai vadovauja dvi žvaigždutes turintis generolas, atrodo per daug“, – pabrėžė jis.

„Kadangi Rusija kol kas ne itin stipriai nukentėjo nuo viruso, Maskva naudojasi Vakarų pažeidžiamumu. Rusai puikia tai sugeba. Kol kairėje – didžiulis triukšmas, jūs kažką nuveikiate dešinėje, kol niekas nemato“, – sakė jis.

Leidinys primena, kad „po susitarimo tarp Italijos ministro pirmininko Giuseppe Conte ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino 15 karinių transporto lėktuvų „Il-76“ nusileido Karinių oro pajėgų bazėje į pietus nuo Romos. Iškrovusi krovinį, rusų sunkvežimių su Rusijos vėliavomis kolona išvyko į šiaurę, į Lombardiją, labiausiai nukentėjusį Italijos regioną.“

Rusijos Gynybos ministerija nepateikė viso į Italiją atsiųstų daiktų sąrašo, tik pranešė, kad siuntoje – mobilioji viruso testavimo laboratorija, dezinfekavimo įranga ir neįvardinta įranga, skirta „padėti koronavirusu užsikrėtusiems pacientams“.

„Grupėje yra ne tik generolas S. Kikotas, kuris dirbo, reaguojant į juodligės protrūkį, bet ir pulkininkas Genadijus Jeriominas – bakteriologinio karo ekspertas, dirbęs kiaulių gripo krizės metu, pulkininkas Viačeslavas Kulišas – apsaugos nuo biologinių agentų priemonių ekspertas“, – rašo „The Telegraph“.

Rusai taip pat gali mėginti daugiau sužinoti apie mirtinai pavojingą COVID-19, kad galėtų geriau kovoti su virusu savo šalyje, teigė Guido Carli vardo Laisvojo tarptautinio socialinių mokslų universiteto profesorius Germano Dottori.

„Rusijai šios misijos tikslas – pasiaiškinti aplinkybės“, – mano jis.