Britų pareigūnai trečiadienį vakare pranešė areštavę du vyrus, 33 metų Irano pilietį ir 24 metų britą, įtariamus nelegaliu migrantų gabenimu iš Prancūzijos į Angliją per Lamanšo sąsiaurį – judriausią pasaulyje laivybos kelią.

Bandymų pasiekti Britaniją mažais laiveliais ar valtimis per pastaruosius tris mėnesius, ypač – žiemos švenčių periodu, labai padaugėjo.

Patrulinis laivas „HMS Mersey“, kuris šiuo metu yra Portsmuto uoste prie Lamanšo, yra „prieinamas ir pasirengęs“ dislokavimui, vietos naujienų agentūrai „Press Association“ sakė šaltinis Gynybos ministerijoje.

Ministerijos atstovas naujienų agentūrai AFP sakė: „Mūsų ginkluotosios pajėgos pasirengusios suteikti papildomų pajėgumų ir patirties, kad padėtų Vidaus reikalų ministerijai reaguoti į migrantų atvykimą. Karališkojo karinio jūrų laivyno laivai toliau patruliuoja, kad apsaugotų JK teritorinių vandenų vientisumą.“

Pa de Kalė – siauriausią Lamanšo vietą – 2018 metais kirto maždaug 539 žmonės. 80 proc. jų atvyko per pastaruosius tris mėnesius, sakė vidaus reikalų ministras Sajidas Javidas.

Beveik visi, kuriems pavyko pasiekti Britaniją, paprašė prieglobsčio, trečiadienį sakė S. Javidas. Jis išreiškė abejonių dėl to, ar žmogus, palikęs saugią Prancūziją, galėtų būti „tikras prieglobsčio prašytojas“.

Jo komentarus iškart sukritikavo opozicijos parlamentarai.

Pasak S. Javido, bet kokie migrantai, paimti Britanijos vandenyse, bus plukdomi į kurį nors iš JK uostų.

Trečiadienį Mančesteryje Anglijos šiaurės vakaruose areštuoti iranietis ir britas yra įtariami nelegaliu migrantų plukdymu į Britaniją mažais laiveliais per Lamanšo sąsiaurį, sakė Nacionalinės įstatymų priežiūros agentūros NCA atstovė. Tyrimas tęsiamas.

Reaguodama į susiklosčiusią padėtį, Britanija iš Viduržemio jūros grąžina du pasieniečių katerius.

Laikraštis „The Sunday Times“ iš vienos migrantų stovyklos Prancūzijos pakrantėje pranešė, kad perplaukti Lamanšą bando vis daugiau gerai išsimokslinusių iraniečių.

Laikraštis citavo 34 metų automobilių pardavėją iš Teherano Ali, sakiusį, kad jo kelionė iš Irano sostinės į Britaniją jam iš viso atsieis 15 tūkst. svarų (16,6 tūkst. eurų), kuriuos jis dalimis moka vienai kurdų dominuojamai kontrabandininkų gaujai.