Pernai rugpjūtį Vokietijoje sulaikytas 57 metų Davidas Smithas trečiadienį buvo grąžintas į Didžiąją Britaniją. Stojęs prieš Vestminsterio magistratų teismą jis nepripažino savo kaltės dėl devynių kaltinimų, jam pareikštų remiantis Valstybinių paslapčių įstatymu.

Įtariama, kad buvęs apsaugininkas ambasadoje rinko informaciją ir perduodavo ją asmeniui, kurį laikė Rusijos valstybės pareigūnu, taip pat įvykdė kitų nusikaltimų.

Potsdame gyvenęs D. Smithas, įtariama, laiškais „bandė komunikuoti“ su Rusijos ambasados Berlyne karo atašė Sergejumi Čiuchurovu.

Jo surinktoje slaptoje medžiagoje „buvo detalių apie įvairių Didžiosios Britanijos pareigūnų veiklą, tapatybes, adresus ir telefonų numerius“, teisme sakė kaltintojai.

Įtariama, kad D. Smithas „rinko medžiagą, susijusią su Didžiosios Britanijos ambasados Berlyne veikla ir išplanavimu“, kuri turėjo būti „naudinga priešui, konkrečiai – Rusijos valstybei“.

D. Smithas taip pat yra kaltinamas neteisėtai daręs dokumentų kopijas, kopijavęs ambasados ​​vaizdo stebėjimo sistemos vaizdo įrašus. Jis taip pat kaltinamas išsaugojęs „SIM kortelės pakuotę“, kurią buvo paprašytas „išmesti“.

Kaltinamasis surinko ir perdavė informacijos apie britų ambasados ​​pastato remontą, kai su atitinkamu prašymu į jį kreipėsi asmuo, kurį „jis laikė Rusijos karinės žvalgybos (GRU) nariu“.

Vokietijos prokurorai anksčiau nurodė, kad „kaltinamasis mainais gavo neįvardytą sumą grynųjų pinigų“.

D. Smithas buvo sulaikytas rugpjūčio mėnesį per bendrą britų ir vokiečių pareigūnų operaciją.

Kaltinamasis lieka suimtas iki kito teismo posėdžio Londono Old Beilio teisme balandžio 13 dieną.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą, virtinė Europos Sąjungos narių, įskaitant Vokietiją, šią savaitę išsiuntė daugiau nei 200 Rusijos diplomatų ir atstovybių darbuotojų. Dalis jų buvo išsiųsta dėl ​​įtariamo šnipinėjimo.

Jungtinė Karalystė šį kartą rusų diplomatų neišsiuntė. Pasak šaltinių, Londonas išsiuntė beveik visus šnipinėjimu įtariamus rusų diplomatus 2018 metais po išpuolio Anglijos Solsberio mieste, per kurį panaudotos nervus paralyžiuojanti medžiaga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją