89 balsų persvara (357 parlamento nariai balsavo už pataisų atmetimą) buvo nuspręsta, kad šios galios bus perduotos įstatymo projekte nurodytiems ministrams, praneša independent.co.uk. Vyriausybė tvirtina, kad minėtasis įstatymo projektas yra būtinas, norint išvengti sienos Airijos jūroje.

Vidaus rinkos įstatymo projektas, kuriame paaiškinta, kaip bus vykdoma prekyba Jungtinėje Karalystėje (JK), šaliai pasitraukus iš Europos Sąjungos (ES) bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, bus grąžintas Lordų Rūmams.

Premjeras, siekdamas susitarimo su ES teigė, kad JK gali atsisakyti didžiulį pasipiktinimą Briuselyje sukėlusias įstatymo pataisas, tačiau gerėjančias derybų perspektyvas netruko išskaildyti JK parlamento žingis, kuriuo buvo grąžintos visos prieštaringos pataisos. Parlamento sprendimas priimtas praėjus vos 6 valandoms nuo B. Johnsono užuominų apie galimas nuolaidas.

Nors perai gali patvirtinti naująjį variantą arba atidėti įstatymo projekto priėmimą iki vienerių metų laikotarpiui, jų sprendimas gali netekti prasmės vos po keletos dienų, jeigu bus susitarta dėl prekybos tarp JK ir ES.

Likus keletui valandų iki balsavimo Bendruomenių Rūmuose, Boriso Johnsono vyriausybė nusprendė nusileisti ir išplatino pareiškimą, kuriame nurodoma, kad ji „būtų pasiruošusi“ pašalinti ir panaikinti tris ginčytinus punktus, apimančius eksportą ir valstybės pagalbą, jeigu ateinančiomis dienomis pavyktų susitarti su ES dėl „šiuo metu svarstomų sprendimų“.

Ankstesnis ministro pirmininko bandymas ieškoti kompromiso galbūt išsklaidė keleto konservatorių abejones, už ką balsuoti pirmadienį vakare, tačiau trys Konservatorių partijai priklausantys parlamento nariai – seras Rogeris Gale’as, Simonas Hoare’as ir Stephenas McPartlandas – visgi nepritarė B. Johnsono planui. Dar 12 susilaikė, įskaitant buvusią premjerę Theresą May.

Pirmadienį skelbta apie galimas nuolaidas

Didžiosios Britanijos vyriausybė pirmadienį teigė esanti pasirengusi atšaukti kai kurias „Brexit“ susitarimą pažeidžiančių teisės aktų nuostatas, joms teisiniais veiksmais pasipriešinus ES.

Per lygiagrečiai „Brexit“ prekybos deryboms vedamas „konstruktyvias“ diskusijas, vyresnysis ministras Michaelas Gove'as ir Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas Marošas Sefčovičius aptaria JK-ES skyrybų sutarties įgyvendinimą, teigė Didžiosios Britanijos vyriausybė.

„Diskusijose toliau daroma pažanga, ateinančiomis dienomis bus priimti galutiniai sprendimai“, – teigė vyriausybė, M. Gove'ui ir M. Sefčovičiui dalyvaujant naujame derybų etape Briuselyje.

„Jei bus susitarta dėl šiose diskusijose svarstomų sprendimų“, vyriausybė teigia būsianti pasirengusi iš Vidaus rinkos įstatymo pašalinti tris nuostatas, išprovokavusias ES imtis teisinių veiksmų, kadangi jos pažeidžia išstojimo iš ES susitarimą.

Vyriausybė šią savaitę taip pat planavo pristatyti dar vieną susitarimą pažeidžiantį įstatymą, atimsiantį iš Briuselio teisę daryti įtaką prekybai tarp Šiaurės Airijos ir Didžiosios Britanijos.

Skelbiama, kad vyriausiasis ES derybininkas dėl „Brexit“ Michelis Barnier praėjusią savaitę 27 ES valstybių narių pasiuntiniams pranešė, jog JK vyriausybės sprendimas pateikti prieštaringai vertinamą įstatymo projektą ir ryžtingi veiksmai siekiant jį patvirtinti kenkia tarpusavio pasitikėjimui ir gali sukelti derybų dėl prekybos „krizę“. M. Barnier pridūrė, kad Apmokestinimo įstatymo projekte, kurį planuojama svarstyti antradienį, greičiausiai irgi yra ginčus pakurstysiančių punktų.

Likus mažiau nei keturioms savaitėms iki pereinamojo laikotarpio pabaigos, derybos pakibo ant plauko. Pirmadienį vienas vyresnysis JK vyriausybės narys apgailestavo, kad nuo penktadienio derybos nė kiek nepasistūmėjo pirmyn.

„Nors nelaikome šio proceso užbaigtu, reikalai atrodo labai painiai, ir visai įmanoma, jog susitarti nepavyks“, – įspėjo šaltinis.

Niūri prognozė buvo pateikta netrukus po to, kai B. Johnsonas ir Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen, ilgai pasikalbėję telefonu, paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigiama: „Abu sutikome, jog susitarimui užbaigti reikalingų sąlygų nėra dėl tebesančių didelių nesutarimų trijų esminių klausimų – vienodos veiklos sąlygos, valdymas ir žuvininkystė – atžvilgiu. Paprašėme vyriausiųjų derybininkų ir jų komandų narių parengti likusių ginčytinų dalykų apžvalgą. Jie bus aptarti ateinančiomis dienomis Briuselyje įvyksiančio tiesioginio susitikimo metu.“

Diskusija tarp dviejų lyderių, beveik be jokios abejonės, bus paskutinė proga pašalinti likusius nesutarimus, kurie neduoda ramybės derybininkams nuo pat vasario mėnesio. Neva „pesimistiškai nusiteikęs“ M. Barnier pirmadienį Europos Parlamento (EP) nariams sakė, kad prasidėjo „paskutinis“ derybų etapas ir kad jos nebus tęsiamos po trečiadienio.