Ši byla buvo vienas iš nedaugelio atvejų Britanijoje, kai asmuo nuteisiamas už priverstinę santuoką.

Tą moterį Birmingamo teismas antradienį pripažino kalta dėl priverstinės santuokos ir melagingų parodymų. Pranešama, kad nukentėjusi mergina buvo ištekinta už 16 metų vyresnio vyriškio, su kuriuo ją siejo giminystės ryšiai.

„Žiauriai ją apgavote. Ji buvo išsigandusi, viena, laikoma prieš savo valią, verčiama sudaryti santuoką, kuri ją baugino“, – sakė teisėjas Patrickas Thomasas skaitydamas nuosprendį.

„Norėjote apkaltinti ją dėl visko, o pati už nieką neprisiėmėte atsakomybės“, – tęsė jis.

Mergina buvo verčiama tekėti už vyro, atėmusio jos skaistybę ir palikusio ją nėščią per ankstesnę kelionę į Pakistaną.

Paauglė, kuriai tuo metu buvo 13 metų, grįžusi į Britaniją nutraukė nėštumą.

Moteris, kurios vardas neatskleidžiamas siekiant apsaugoti jos dukters tapatybę, tvirtino, kad jos dukra pastojo „dviem paaugliams slapta pasimylėjus“.

Ji pasakojo, kad 2016 metais, artėjant jos 18-am gimtadieniui, ji apgaule buvo išsiųsta į Pakistaną. Mergina sakė maniusi, kad vyksta šeimos atostogų, tačiau toje šalyje ji buvo priversta ištekėti.

2016-ųjų rugsėjį pora susituokė, nors mergina tam prieštaravo. Kiek vėliau, padedama Britanijos Vidaus reikalų ministerijos, ji sugrįžo namo. Merginos motina buvo suimta 2017-ųjų sausį.

Teismas pripažino moterį kalta apgaule privertusi auką išvykti į užsienį ir sudaryti fiktyvią santuoką. Taip pat pripažinta jos kaltė dėl kaltinimų priverstine santuoka ir melagingais parodymais.

Išsiaiškinta, kad kaltinamoji melavo apie šį incidentą Britanijos aukštajam teismui, pareigūnams ėmus tirti šią istoriją.

Priverstinė santuoka Britanijoje laikoma nusikaltimu nuo 2014-ųjų birželio, tačiau tokių bylų šalyje iki šiol būta nedaug.

Vis dėlto pagal Britanijos vidaus ir užsienio reikalų ministerijų bendrą programą „Forced Marriage Unit“ pernai pagalba buvo suteikta maždaug 1 200 aukų, sakė vyriausybės atstovas. Pasak jo, sprendžiant priverstinių santuokų problemą Britanija dabar yra „pasaulio lyderė“.