Ministrai per vyriausybės posėdį sutarė tęsti derybas su pagrindine opozicine Leiboristų partija, kokiomis sąlygomis Jungtinės Karalystės parlamentas galėtų sutikti su išstojimo iš Europos Sąjungos sutartimi, kuri pernai buvo suderinta su Bendrija, sakė Th. May atstovas.

Tačiau jis nurodė, kad ministrai laikosi nuomonės, jog bet kokiam išstojimo planui turi būti pritarta iki parlamento vasaros atostogų, paprastai prasidedančių liepos pabaigoje.

„Ji [Th. May] dirba, kad sutartis būtų priimta kiek galima greičiau“, – nurodė premjerės atstovas.

Paklaustas, ką tai reikš Britanijos deleguojamiems 73 Europos Parlamento nariams, atstovas pridūrė: „Faktinė padėtis – jeigu europarlamentarai bus išrinkti, o [Britanijos] parlamentas iki birželio 30 dienos nepatvirtins karalienės pritarimą gavusios išstojimo sutarties, tuomet jie užims savo vietas.“

Dukart užsitikrinusi, kad jos išstojimas iš Europos Sąjungos būtų atidėtas, Britanija gegužės 23-ąją nenoriai dalyvaus Europos Parlamento rinkimuose, praėjus beveik trejiems metams po referendumo, per kurį buvo nubalsuota už „Brexit“.

Vyriausybė tikėjosi, kad JK parlamentas pritars Th. May su Europos lyderiais suderėtai „skyrybų sutarčiai“ ateinančiomis savaitėmis, kad britų europarlamentarams netektų pradėti darbo.

Tačiau jeigu Jungtinė Karalystė tebebus ES narė, kai Europos Parlamentas liepos 2-ąją pradės darbą, jiems teks užimti savo vietas.

Th. May prieš šešias savaites pradėjo derybas su leiboristais, jai triskart nepavykus prastumti „Brexit“ sutarties Bendruomenių Rūmuose, tvyrant dideliam susipriešinimui tiek jos pačios stovykloje, tiek opozicijoje.

Tačiau derybų pažanga buvo kankinamai lėta, ir pastaruoju metu garsėjo raginimai Th. May Konservatorių partijai trauktis iš šio proceso.

Antradienį jos kabinetas diskutavo, kas galėtų nutikti, jeigu derybos žlugtų. Tarp aptartų atsarginių priemonių yra galimybė surengti virtinę balsavimų parlamente dėl galimų „Brexit“ pasirinkimų, sakę premjerės atstovas.