Judėjimas oficialiai paprašė britų sosto įpėdinio per savo vizitą Australijoje balandžio mėnesį pasakyti tokią kalbą „draugiškai ir pagarbiai“ auditorijai.

„Atrodo, kad princas negali atsakyti į šį klausimą“, – sakė Australijos respublikonų judėjimo direktorius Michaelas Cooney, gavęs neigiamą Klarenso rūmų atsakymą.

„Tad dabar monarchistai gali atsakyti į tai: kodėl australai turi sutikti su valstybės vadovu, kuris net nepasako mūsų žmonėms, dėl kokios priežasties nori šio darbo?“ – sakė M. Cooney.

Pasak jo, Klarenso rūmų atsakymas buvo pažymėtas žyma „privatu ir konfidencialu“, ir iš mandagumo jis nusprendęs teksto neskelbti.

Velso princas į Australiją vyksta dalyvauti Sandraugos žaidynėse. Jis dažnai sako viešas kalbas, bet paprastai tai būna per oficialius renginius.

Britų karūnos valdžia Australijoje laikoma daugiausia simboline ir nors karalienė Elizabeth II tebėra labai populiari, kai kas monarchiją laiko kolonijine atgyvena.

Pritarimas respublikai bėgant metams tai didėdavo, tai mažėdavo. Naujausia, 2014 metais atlikta apklausa parodė, kad 51 proc. iš 1,4 tūkst. respondentų pritarė status quo, o 42 proc. – respublikai.

Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas pritaria respublikai, bet yra užsiminęs, kad šis klausimas nebus aptarinėjamas valdant karalienei Elizabeth II.

„Be konstitucijos pataisos po kelerių metų bus kartą gyvenime įvykstanti pereiga ir naujas Australijos karalius“, – sakė M. Cooney.

„Vis dėlto šiandien mūsų žmonės nieko nežino apie tai, kaip tas pasikeitimas atrodys. Žmogaus, kuris taps Australijos valstybės vadovu, tyla dėl to, kodėl jam turėtų tekti šis darbas, vargu ar ramina“, – pareiškė jis.