Kaip baigsis šeštadienio sesijos – surengtos pirmą kartą po 1982 metų Folklandų karo – balsavimas, prognozuoti labai sunku. Ant kortos pastatytas naujas JK ir ES „skyrybų“ planas, dėl kurio B. Johnsonas ir kiti 27 ES lyderiai susitarė per viršūnių susitikimą ketvirtadienį.

B. Johnsonas viliasi įtikinti susiskaldžiusį parlamentą, kuris tris kartus atmetė jo pirmtakės Theresos May (Terezos Mei) suderėtą ankstesnį susitarimą, paremti jo planą. Jis neturi parlamentinės daugumos, bet tikisi patraukti savo pusėn kai kuriuos opozicinės Leiboristų partijos narius.

Opozicinės partijos ir ministro pirmininko sąjungininkai iš Šiaurės Airijos atmetė tekstą, bet B. Johnsonas ir jo komanda pastarąsias 48 valandas karštligiškai bandė užsitikrinti parlamentarų paramą.

Šeštadienį bulvariniame laikraštyje „The Sun“ B. Johnsonas rašė, kad šiuo balsavimu bus užbaigtas „skausmingas mūsų istorijos skyrius“.

B. Johnsonas penktadienį perspėjo, kad jo susitarimas yra geriausia išeitis iš komplikuoto „Brexit“ proceso, dėl kurio Britanija politinės sumaišties sąlygomis gyvena nuo 2016-ųjų.

„Nebus geresnio rezultato nei tas, kurį ginsiu rytoj (šeštadienį)", – sakė jis televizijai BBC.

Sutartį, kurią išvakarėse patvirtino ES lyderiai, B. Johnsonas pavadino „fantastišku susitarimu visai JK“.

Susitarimas yra asmeninė pergalė B. Johnsonui, kuris buvo svarbi 2016 metų referendumo kampanijos už „Brexit“ figūra ir žadėjo spalio 31 dieną bet kokiomis aplinkybėmis išvesti JK iš Europos Sąjungos.

Tačiau parlamentas – kaip ir suirzusi visuomenė – vis dar nesutaria, kaip šalis turėtų nutraukti 46 metus trukusią integraciją su artimiausiomis kaimynėmis ir ar išvis turėtų tai daryti.

Debatai prasidėjo 8 val. 30 min. Grinvičo (11 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir sutampa su masine demonstracija, kurios dalyviai reikalauja „žmonių balso“ su galimybe pasirinkti „Brexit“ atšaukimą.

Jei parlamentas priims susitarimą, B. Johnsonas pirmadienį turėtų pateikti įstatymo projektą šiam tekstui ratifikuoti. Tai turėtų būti padaryta iki mėnesio pabaigos.

Jei ministras pirmininkas pralaimės, pagal įstatymą bus priverstas prašyti ES lyderių dar kartą atidėti „Brexit“. Jis yra sakęs, kad verčiau „gulėtų negyvas griovyje“ negu prašytų ES trečiąkart atidėti „Brexit“.