Pagal rusų planą, branduolinės galvutės galėtų būti įrengtos povandeniniuose laivuose, kreiseriuose ir koviniuose Kaliningrade dislokuotos Baltijos flotilės bombonešiuose.

Šaltinis Rusijos kariuomenėje Maskvoje pareiškė, kad po komunizmo žlugimo flotilė kentėjo nuo finansavimo stygiaus, tačiau „tai dabar pasikeis“.

„Atsižvelgdama į Amerikos siekį dislokuoti priešraketinės gynybos skydą Europoje, Rusijos kariuomenė peržiūri visus savo planus, kad duotų Vašingtonui adekvatų atsaką“, – sakė šaltinis.

Pasiūlymą grąžinti branduolines galvutes griežtai pasmerkė apie šią grėsmę žinojęs JAV ambasadorius NATO Kurtas Volkeris.

„Būtų labai liūdna, jei Rusija pasirinktų reaguoti dėdama branduolines galvutes įvairiose vietose (jei ji tikrai tai padarys), kai likusi pasaulio dalis čia neįžvelgia jokio senamadiško konflikto dėl galios“, – sakė jis.

Pranešimas apie tai pasirodė praėjus 24 val. po to, kai Rusija pareiškė Lenkijai, kad šiai gresia branduolinė ataka už tai, kad leido JAV dislokuoti PRG elementus savo teritorijoje.

Rusijos kariuomenė taip pat pareiškė ignoruosianti pastangas apriboti jos Juodosios jūros flotilės judėjimą į ir iš Sevastopolio Ukrainoje. Šis Krymo uostas pasirodė esantis potencialus Rusijos plano neleisti buvusioms sovietų bloko valstybėms prisijungti prie NATO židinys.

Šį savaitgalį Ukraina dar labiau papiktino Rusijos pareigūnus, pasisiūlydama sukurti jungtinį PRG tinklą su Vakarų valstybėmis.

Rusai jau nurodė, kad gali savo bazėse Baltarusijoje ir Kaliningrade esančias branduolines raketas nukreipti į Vakarų Europą. Taip pat kalbama, kad rusai svarsto atnaujinti savo karinę bazę Kuboje.