Karalienės motinos paminklo atidengimo ceremonijoje Londone dalyvavo Didžiosios Britanijos karalienė Elisabeth II (Elzbieta II) ir karališkosios šeimos nariai, ministras pirmininkas Gordonas Brownas ir karalienės motinos personalas. Šią ceremoniją princas Charlesas pavadino "priežastimi šventei ir džiugia nostalgija".

1900 metais gimusi Elizabeth Bowes-Lyon ištekėjo 1923 metais. Ji valdė nuo 1936 metų iki 1952-ųjų, kai nuo plaučio vėžio mirė jos vyras.

Britų vertinama už tvirtumą, parodytą Antrojo pasaulinio karo metais, ji ir toliau daugumai žmonių liko mylima karalienė motina, "Karalienė Mama". Jos laidotuvėse 2002 metais dalyvavo daugiau nei milijonas britų.

Skulptūroje, kaip ir jos vyras karalius George'as, karalienė motina vaizduojama 51 metų. Ji dėvi Keliaraiščio ordino rūbais ir yra atsisukusi į rūmus, kuriuose karališkoji pora gyveno Antrojo pasaulinio karo metais per Londono bombardavimus.

"Galų gale mano senelius vėl suvienijo šis bendras simbolis, kuris mums primena viską, ką jie palaikė ir reiškė daugeliui tamsiausiomis šaliai dienomis", - sakė Charlesas.

Sosto įpėdinis prisiminė jos "įžvalgią išmintį, jos ramybę nelaimių akivaizdoje, jos nepalaužiamą tikėjimą Britanijos žmonėmis ir, svarbiausia, jos neatremiamą ir nesulaikomą šelmišką humorą".

Skulptoriaus Philipo Jacksono sukurtas bronzinis paminklas yra 2,9 m aukščio. Jis stovi procesijų alėjoje, kuri Bakingemo rūmus jungia su Trafalgaro aikšte.

Paminklas kainavo 2 mln. svarų (2,3 mln. eurų). Jie buvo gauti pardavus progines penkių svarų monetas, skirtas 80-osioms karalienės Elzbietos II gimimo metinėms.

"Ši ypatinga skulptūra yra jai skirtas nacionalinis paminklas ir parodo ją visoje didybėje - parodo ją kaip karalienę Elizabeth",- sakė P.Jacksonas.

Statulą supa du 3,35m ilgio menininko Paul Day sukurti frizai.

Pirmajame vaizduojama karo metų scena, kur karalius ir karalienė lanko subombarduotus Londono gyventojus, antrajame karalienė vaizduojama susitinkanti su veteranais, lenktynėse ir su savo karalienė motina tokiais kaip susitinkantys veteranai, lenktynėse ir su savo Velso veislės šunimis.

"Ji pavaizduota kartu su karaliumi vienoje plokštėje, kitoje - ji jau karalienė motina ir, tam tikru mastu, jau ir tautos močiutė", - sakė P.Day .