Didžioji Britanija trečiadienį apkaltino Rusiją sulaužius du dešimtmečius galiojantį tarptautinį draudimą naudoti cheminį ginklą.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ekspertai praėjusią savaitę patvirtino Britanijos išvadas, kad buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga.

„Toliau garsiai kalbėsime apie neatsakingą ir neapgalvotą Rusijos elgesį, kai bus pažeidinėjama CWC (Cheminio ginklo uždraudimo konvencija) ir keliamas pavojus pasauliniam saugumui“, – sakė Jungtinės Karalystės ambasadorius Peteris Wilsonas OPCW susitikime.


„Rusija turi įrodytą valstybės remiamų nužudymų vykdymo istoriją“, — pareiškė ambasadorius, kurio žodžius socialiniame tinkle „Twitter“ citavo britų delegacija OPCW.

„Labai tikėtina, kad Rusijos žvalgybos tarnybos bent kai kuriuos savo perbėgėlius laiko teisėtais taikiniais nužudymui“, – sakė P. Wilsonas.

Tai jau antras Hagoje įsikūrusios OPCW vykdomosios tarybos susitikimas per tris pastarąsias dienas. Jį sušaukė Didžioji Britanija, norėdama aptarti Skripalių apnuodijimo Anglijos Solsberio mieste tyrimą.

1997 metais įkurta OPCW prižiūri, kaip laikomasi CWC, kuria siekiama eliminuoti pasaulio cheminių ginklų atsargas.

Nusiuntusi į Solsberį savo ekspertų, OPCW praėjusią savaitę ataskaitoje patvirtino „Jungtinės Karalystės išvadas, susijusias su (panaudoto) toksiškos cheminės medžiagos tapatybe“.

Rusija neigia

Tačiau organizacija viešai neįvardijo šios medžiagos ir nenurodė jos kilmės. Britanija tvirtina, kad buvo panaudota 8-ajame dešimtmetyje Sovietų Sąjungoje sukurta kovinė medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“).

Maskva kategoriškai neigia šiuos kaltinimus, o Rusijos ambasada Nyderlanduose tviterio žinutėje šaipėsi iš britų pareiškimų.

„Jokios tikėtinos alternatyvos, labai tikėtina (dukart), tikėtina, didelė tikimybė, turbūt, galėjo būti, gali būti – tai žodžiai, kuriuos vėl vartojo delegacija @OPCW. Koks argumentų stiprumas!“ – sakoma žinutėje.

Skrupulingas valymas

Tuo metu antradienį Londonas sakė, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga prieš Skripalius buvo panaudota „skysta forma“ ir mažais kiekiais.

Solsberyje antradienį prasidėjo skrupulinga valymo operacija.

Vėl buvo atidarytos miesto kapinės, kuriose palaidoti S. Skripalio žmona ir sūnus, tačiau kiti devyni objektai, įskaitant aludę ir restoraną, kuriuose apnuodijimo dieną lankėsi Skripaliai, tebėra uždaryti. Valymo darbai gali trukti kelis mėnesius.

Skripaliai kovo 4 dieną buvo rasti susmukę ant suoliuko Solsberyje.

66 metų S. Skripalis tebeguli miesto ligoninėje, bet sparčiai sveiksta, jo būklė nebėra kritinė, sakoma naujausiame, balandžio 6 dieną paskelbtame gydytojų pranešime.

33 metų J. Skripal, kuri lankė tėvą Anglijoje, kai buvo įvykdyta ataka, jau išrašyta iš ligoninės ir toliau sveiksta saugioje vietoje.

Didžiojo septyneto (G7) galingosios valstybės antradienį „itin griežtai“ pasmerkė išpuolį.

Jos sutiko, jog yra „labai tikėtina“, kad už ataką atsakinga Rusija, kadangi nėra „jokio alternatyvaus tikėtino paaiškinimo“.

Nori informuoti apie Skripalio bylą

Tai - jau antrasis per tris dienas organizacijos vykdomosios tarybos susirinkimas. Jį sušaukė Didžioji Britanija, norėdama aptarti tyrimo dėl praėjusį mėnesį Anglijoje įvykdyto buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo.

Po to, kai OPCW ekspertai apsilankė Solsberyje, praėjusią savaitę organizacija paskelbė ataskaitą, kurioje patvirtino „Jungtinės Karalystės išvadas dėl nuodingosios medžiagos tapatybės“.

Tačiau organizacija medžiagos pavadinimo viešai neįvardijo. Londonas, savo ruožtu, teigia, kad nuodijant S. Skripalį buvo panaudota Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“.

Laiške, kuriame prašė sušaukti trečiadienio posėdį, Didžiosios Britanijos delegacija sakė norinti „informuoti valstybes nares“ apie įvykio Solsberyje tyrimą.

Kovo 4 d. buvęs Rusijos GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija buvo rasti be sąmonės ant suolelio Solsberio mieste, kuris yra už 140 kilometrų nuo Londono.

Didžioji Britanija apkaltino Rusiją prisidėjus prie S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimo. Maskva neigia turinti ką nors bendra su šiuo incidentu.