„Moderna“ preparatas, jau tiekiamas Europai ir Jungtinėms Valstijoms, papildys Britanijos skiepų nuo COVID-19 arsenalą, kuriame jau yra „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu sukurti skiepai ir „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

„Moderna“ vakcina yra suleidžiama dviem dozėmis. Pirmosios šio preparato dozės trečiadienį buvo sušvirkštos ligoninėje Velse, JK ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui sveikinant vakcinų portfelio diversifikavimą.

„Užsakėme 17 mln. dozių, kuriomis ateinančiomis savaitėmis bus sušvirkštos žmonėms visoje JK. Prašau, pasiskiepykite iškart, kai su jumis susisiekiama“, – parašė premjeras socialiniame tinkle „Twitter“.

Šį mėnesį kilo grėsmė, kad „AstraZeneca“ vakcinos tiekimo problemos gali komplikuoti skiepijimo kampaniją Britanijoje. Be to, sustiprėjo nerimas dėl galimo ryšio tarp šių skiepų ir ir retų kraujo krešulių susidarymo atvejų.

Oksfordo universitetas antradienį vakare pranešė laikinai sustabdęs Britanijoje vykdomus „AstraZeneca“ vakcinos klinikinius bandymus su vaikais.

„Nors per pediatrinį klinikinį tyrimą saugumo problemų nekilo, netęsime vakcinacijos per šiuos bandymus, kol laukiame papildomos informacijos iš MHRA (JT Vaistų ir sveikatos produktų priežiūros agentūra) apie jos vykdomą retų trombozės/trombocitopenijos atvejų suaugusiems asmenims vertinimą“, – išplatintame pareiškime nurodė universitetas.

MHRA nurodė tirianti kraujo krešulių susidarymo atvejus. Pasirodė pranešimų, kad reguliuojančioji institucija gali pasekti kai kurių Europos Sąjungos valstybių pavyzdžiu ir sustabdyti jaunesnio amžiaus žmonių skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Praėjusį savaitgalį MHRA pranešė, kad iš 30 žmonių, kuriems po paskiepijimo „AstraZeneca“ vakcina susidarė kraujo krešulių, septyni mirė. Iš viso Britanijoje jau sušvirkšta 18 mln. šio preparato dozių.

Europos vaistų agentūra (EVA) trečiadienį rengia spaudos konferenciją, kurioje pristatys savo išvadas dėl galimo ryšio tarp „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso ir kraujo krešulių susidarymo.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kol kas tvirtina, kad „AstraZeneca“ vakcina saugi.

Kentas Woodsas, buvęs MHRA ir EVA vadovas, radijui LBC sakė, kad COVID-19 kelia kur kas didesnį pavojų, todėl jis neturi „jokių abejonių“ dėl „AstraZeneca“.

Tačiau britų vyriausybės Jungtinio vakcinacijos ir imunizacijos komiteto narė Maggie Wearmouth laikraščiui „The Daily Telegraph“ sakė, jog galbūt būtų išmintinga „sulėtinti“ skiepijimo kampaniją, „kol būsime visiškai tikri“.

Dėl bet kokių vakcinacijos trikdžių kiltų pavojus vyriausybės parengtam laipsniško išėjimo iš karantino planui. Vyriausybė yra numačiusi iki liepos galo bent viena vakcinos doze paskiepyti visus suaugusius šalies gyventojus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją