„Turiu pasakyti, kad remiantis pastarųjų 10-12 dienų patirtimi, Rusijos dalyvavimas Minsko procese yra gana ciniškas“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas Estijos sostinėje Taline.

„Tai panašu į susitarimą ant popieriaus, kuris iš karto buvo sulaužytas vietoje“, – sakė jis.

Philipas Hammondas
Nepaisant Baltarusijos sostinėje daugiau nei prieš savaitę pasiekto paliaubų susitarimo, separatistai surengė strategiškai svarbaus Debalcevės miesto ataką praėjusią savaitę, o dabar telkia prorusiškas pajėgas šalie Mariupolio uostamiesčio.

Britanija yra gana „skeptiška dėl Rusijos įsipareigojimų siekti tikros taikos Ukrainoje kokiomis nors kitomis sąlygomis, ne diktuojamos Kremliaus“, pridūrė Ph. Hammondas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas praėjusią savaitę paragino Rusiją išvesti visas savo pajėgas iš rytinės Ukrainos ir nutraukti paramą prorusiškiems separatistams.

Vokietija susirūpinusi dėl paliaubų nesilaikymo Rytų Ukrainoje

Vokietijos vyriausybės atstovas pirmadienį pareiškė, kad Berlynas itin sunerimęs, kad Rytų Ukrainoje vis dar nėra įsivyravusios visapusės paliaubos, turėjusios įsigalioti jau daugiau nei prieš savaitę, bei dar kartą paragino Maskvą pasinaudoti savo įtaka prieš separatistus, skelbia „Reuters“.

„Žvelgiant į padėtį nuo to laiko, kai lyderiai susitiko Minske, akivaizdu, kad sutartų priemonių įgyvendinimas nėra patenkinamas. Visapusės paliaubos yra lemiamos. Vokietijos vyriausybei nerimą kelia tai, kad mes iki šiol nematėme nieko panašaus į tai“, – sakė Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

Tuo metu Vokietijos užsienio reikalų ministerija paragino Rusiją išlaisvinti Ukrainos lakūnę Nadeždą Savčenko, nuo gruodžio paskelbusią bado streiką. Vokietijos medikai vasario 15 d. Rusijos kalėjime aplankė belaisvę, netekusią 17 kg.

Britanijos premjeras grasina naujomis sankcijomis Rusijai

Didžiosios Britanijos premjeras Deividas Cameronas pirmadienį pareiškė, kad Rusijos neteisėti veiksmai Ukrainoje pasiekė naują lygį ir bet kokie prorusiškų separatistų bandymai išplėsti savo teritoriją sulauktų griežtesnių Vakarų sankcijų Maskvai, praneša „Reuters“.

„Toli nuo kurso keitimo, visiškai nepateisinami ir neteisėti Rusijos veiksmai Rytų Ukrainoje pasiekė naują lygį, separatistams šiurkščiai pažeidus paliaubas, šiems perėmus Debalcevės kontrolę, kuri tapo įmanoma tik su Rusijos kovotojų ir įrangos pagalba“, – parlamentui nurodė D. Cameronas.
Davidas Cameronas

Britanijos premjeras kalbėjo po to, kai Kijevas apkaltino Rusijos remiamus separatistus raketomis ir artilerija apšaudžius miestelius Pietryčių Ukrainoje, taip dar labiau aptemdžius savaitę trunkančias paliaubas.

„Rusija turi neabejoti, kad bet kokie separatistų bandymai išplėsti savo teritoriją Mariupolio link ar kur kitur patirs tolesnes reikšmingas Europos Sąjungos ir JAV sankcijas“, – pažymėjo D. Cameronas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (577)