Islamistai į šį strategiškai svarbų rajoną prasiveržė sekmadienį, po kelias dienas trukusių įnirtingų susirėmimų, sutvirtindami savo pozicijas šioje neramumų krečiamoje Helmando provincijoje.

Iš Sangino bėgantys vietos gyventojai pasakojo apie kruvinus susišaudymus, Talibano kovotojams įnirtingai veržiantis į apygardos centrą, praėjus metams po to, kai NATO pajėgos oficialiai nutraukė karines operacijas šalyje.

„Mes iš oro mėtome maisto produktų atsargas, karinę įrangą ir amuniciją, kad paremtume savo pajėgas Sangine“, – sakė gynybos ministerijos atstovas Mohammadas Radmaneshas naujienų agentūrai AFP.

„Visame rajone vyksta pavieniai susišaudymai“, – sakė jis, neigdamas pranešimus apie didelius kariuomenės nuostolius ir tikindamas, kad Talibanas dar neperėmė visos apygardos kontrolės.

Vienas iš provincijos bėgantis vietos gyventojas AFP pasakojo, kad kovotojai įvykdė viešas egzekucijas mažiausiai trims saugumo pajėgų pareigūnams, kai šturmu užėmė vyriausybinius pastatus.

„Talibai ištempė lauk du žvalgybos pareigūnus ir vietos policijos viršininką iš jų namų ir juos nušovė“, – pasakojo Haji Abdulas Qaderas.

„Vyriausybė kontroliuoja tik vyriausybės kompleksą ir policijos būstinę. Visą kitą perėmė Talibanas“, – pridūrė jis.

Pasak H.A.Qadero, jis pabėgo iš Helmando provincijos sostinės Laškar Ga, kai į jo namą pataikė minosvaidžio sviedinys, kuris sužeidė jo vaikus.
Jo parodymai kaip du vandens lašai panašūs į pasakojimus apie padėtį, buvusią šiauriniame Kundūzo mieste rugsėjį, kai talibai buvo trumpam užėmę šį miestą – tai buvo viena įspūdingiausių Talibano pergalių per 14 pastarųjų metų.

Talibų mirties būriai buvo apkaltinti rengę masines egzekucijas, prievartavę, plėšę Kundūzą, – ir anuomet NATO remiamoms Afganistano pajėgoms prireikė dviejų savaičių talibams išvaryti.

Išryškindama padėties Sangine, kuris anksčiau laikytas sukilėlių širšių lizdu, rimtumą, Didžioji Britanija antradienį pranešė dislokavusi savo karių Helmando provincijoje.

Britų Gynybos ministerijos pranešime nenurodoma, kiek karių dislokuota, bet tvirtinama, kad jie kovos veiksmuose nedalyvaus.

Helmado provincijoje jau dislokuota ir amerikiečių, kurie padeda afganams, sakė anksčiau šią savaitę vienas aukštesnio rango Vakarų šalių pareigūnas.

Vakarų pajėgas vėl prireikė dislokuoti, nors prieš metus JAV vadovaujama NATO kovos misiją Afganistane formaliai buvo baigta, perėjus prie afganų pajėgų apmokymo ir konsultacijų.