Informacijos komisaro biuras (ICO) nustatė, kad multimilijonieriaus Arrono Bankso finansuota grupė „Leave. EU“ naudojo jo draudimo kompanijos klientų asmeninius duomenis, siuntinėdama jų adresu politinę reklamą.

„Leave.EU“ ir draudimo kompanijai „Eldon Insurance“, buvusiai „GoSkippy Insurance“, buvo skirta 120 tūkst. svarų (137 tūkst. eurų) bauda.

Po lapkritį pateiktos apeliacijos bauda buvo sumažinta 15 tūkst. svarų.

ICO priėjo išvados, kad „Leave.EU“ pasinaudojo „Eldon Insurance“ klientų duomenimis, neteisėtai išsiųsdama jiems beveik 300 tūkst. žinučių, raginančių palaikyti Britanijos išstojimą iš ES 2016 metų referendume.

„Eldon Insurance“ taip pat pažeidė įstatymą, kai išsiuntė daugiau nei milijoną rinkodaros pranešimų „Leave.EU“ prenumeratoriams, be jų sutikimo.

„Didelį nerimą kelia tai, kad slapti asmeniniai duomenys, surinkti politiniais tikslais, vėliau buvo panaudoti draudimo tikslams, ir atvirkščiai“, – sakė informacijos komisarė Elizabeth Denham.

Pasak E. Denham, abi grupės informavo ICO apie atliktus pakeitimus, susijusius su geresne jų klientų duomenų apsauga.

Tačiau ICO ruošiasi atlikti patikrinimą ir „nustatyti, kaip naudojama klientų asmeninė informacija“, pridūrė komisarė.

Nors A. Banksas paprastai aktyviai reiškiasi socialiniame tinkle „Twitter“, kol kas į tai nesureagavo.

Lapkričio mėnesį verslininkas tinkle pripažino: „Galbūt mes per klaidą išsiuntėme (politinį) informacinį naujienlaiškį (draudimo kompanijos) klientams“.

„Na, mes susisiekėme su savo rėmėjais ir pasiūlėme jiems 10 proc. „Brexit“ (draudimo) nuolaidą po balsavimo! Na ir kas?“, – parašė jis kitoje žinutėje.

Nors „Vote Leave“ buvo oficiali ir šiek tiek didesnė „Brexit“ šalininkų organizacija, tačiau „Leave.EU“ buvo didžiausia neoficiali išstojimo šalininkų lobistinė grupė.

Ji daug dėmesio skyrė migracijos pažabojimo klausimui ir sulaukė buvusio JK nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderio Nigelo Farage'o paramos.

2016 metų birželio 23-iosios referendume už pasitraukimą iš ES balsavo 52 procentai rinkėjų, prieš – 48 procentai.

46 metus ES nare buvusi Didžioji Britanija oficialiai išstos iš Bendrijos kovo 29 dieną.