Prekyba su Šiaurės Airija buvo vienas kebliausių klausimų per „Brexito“ procesą, nes nuo sausio 1-osios Šiaurės Airija bus vienintelė Jungtinės Karalystės teritorija, turinti sausumos sieną su ES.

Iš pagrindinės JK teritorijos į Šiaurės Airiją keliaujančioms prekėms iškilo mokesčių ir muitų grėsmė, baiminantis, kad jos nepatektų į ES bendrąją rinką per Bendrijai priklausančią Airijos Respubliką.

Tačiau Londonas pareiškė, kad tai būtų nepriimtina, nes toks scenarijus atkirstų Šiaurės Airiją nuo likusios JK dalies.

JK aukšto rango ministras Michaelas Gove'as patvirtino, jog šią savaitę Briuselyje pasiektas susitarimas užtikrino, kad Šiaurės Airijos verslas „bus laisvas nuo visų mokesčių“.

„Britiškos dešrelės ir toliau keliaus į Belfastą ir Balimeną Naujaisiais metais“, – sakė M. Gove'as įstatymų leidėjams.

Jis taip pat nurodė, kad „patikimo prekiautojo“ schema „užtikrins, kad Šiaurės Airijoje parduodami produktai ir Šiaurės Airijoje veikiantys verslai nesusidurtų su mokesčiais“.

Airijos valstybinis transliuotojas RTE pranešė, kad nuo sausio 1 dienos nuo mokesčių bus atleidžiama iki 98 proc. produktų, atvežamų į Šiaurės Airiją iš Anglijos, Škotijos ir Velso.

„Dėl likusių dviejų procentų potencialiai bus galima pasinaudoti mokesčių sugrąžinimu“, – sakoma pranešime. Jame priduriama, kad mokesčiai bus taikomi tik tuo atveju, jeigu JK ir ES nesusitars dėl laisvos prekybos atskirose derybose.

Tačiau, nepaisant ilgus mėnesius trukusių derybų, susitarimas iki gruodžio 31 dienos galutinio termino atrodo sunkiai pasiekiamas.

Atskiras susitarimas dėl Šiaurės Airijos prekybos numato, kad provincijos uostuose bus ES stebėtojų, tačiau, pasak JK pareigūnų, jie neturės įgaliojimų savarankiškai vykdyti patikrinimus.

Pasak M. Gove'o, jie taip pat negalės dėvėti uniformų. Nebus jokių galimybių ES įkurti savo „mini ambasadą“ Šiaurės Airijoje, patikino ministras, nuramindamas kai kuriuos išstojimo iš ES šalininkus konservatorius parlamente, būgštavusius dėl tokios perspektyvos.

Šiaurės Airijos ir Airijos pasienyje atsiras „riboti ir proporcingi“ pasienio punktai, tikrinsiantys kai kurį maistą ir gyvūnus vežantį transportą, pridūrė M. Gove'as.

Atvira siena tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos yra viena pagrindinių nuostatų, įtrauktų į 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimus, faktiškai užbaigusius ilgiau kaip 30 metų trukusį smurtą Šiaurės Airijoje.