Ministrai paskelbė, kad pratęs lengvatinį laikotarpį JK prekybos centrams ir tiekėjams, kad šie palengva prisitaikytų prie importo patikrų, rašo independent.co.uk.

Nuo sausio 1-osios, kai įsigaliojo „Brexit“ ir naujos taisyklės, Šiaurės Airijos prekybos centruose ėmė stipriai trūkti prekių. Prognozuojama, kad problema taps dar gilesnė, kai pasibaigs lengvatinis laikotarpis. Kol kas buvo numatyta šio laikotarpio trukmė – iki kovo pabaigos.

Kaip teigė trečiadienį išplatintame pranešime Šiaurės Airijos reikalų sekretorius Brandonas Lewisas, vyriausybė imsis kelių laikinųjų priemonių, siekdama palengvinti susitarimo su ES sąlygas.

Be to, jo teigimu, lengvatinis laikotarpis tęsis mažiausiai iki spalio 1 d. – taip siekiant apsisaugoti nuo stiprėjančio maisto produktų stygiaus, kilusio Šiaurės Airijoje, nuo sausio 1-osios ėmus galioti „Brexit“ susitarimo nuostatoms.

Europos Komisija (EK) kaltina britų vyriausybę antrą kartą pažeidus tarptautinės teisės normas, nes Jungtinės Karalystės (JK) ministrai pareiškė – JK vienašališkai imsis veiksmų ir suteiks Šiaurės Airijos verslui laiko prisitaikyti prie naujų „Brexit“ taisyklių.

EK viceprezidento Marošo Šefčovičiaus teigimu, Šiaurės Airijos reikalų sekretoriaus Brandono Lewiso pareiškimas, kad iš Didžiosios Britanijos atgabenami produktai bus atleisti nuo tikrinimo pasienyje, yra „Brexit“ susitarimo nuostatų pažeidimas, skelbia theguardian.com.

„Tai jau antras kartas, kai JK vyriausybė ketina pažeisti tarptautinę teisę, – rašoma EK pranešime. – Tai yra akivaizdus nukrypimas nuo konstruktyvaus požiūrio, kuris iki šiol egzistavo.“

JK vyriausybė paprašė ES pratęsti lengvatinį laikotarpį iki 2023 m., bet Briuselis nesutinka to daryti.

ES teigia, kad nėra įmanoma JK vienašališkai keisti jau pasirašyto ir ratifikuoto susitarimo.

Tarptautinio susitarimo ignoravimas būtų tarptautinės teisės pažeidimas. ES ir JK aptarinėja šį svarbų klausimą jungtiniame komitete.

Pranešime B. Lewisas pranešime taip pat teigė, kad, pagal vasario 24-osios JK ir ES jungtinio komiteto nutarimą, prekybos centrams ir jų tiekėjams laikinoji maisto ir žemės ūkio produkcijos tiekimo schema galios iki spalio 1 d. Vėliau bus pristatyta nauja Skaitmeninė pagalbos schema ir nauji sertifikavimo reikalavimai, įsigaliosiantys etapais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)