Nors koronaviruso pandemijos epicentru tapusioje Brazilijoje užsikrėtimų skaičius greitai auga, Sveikatos apsaugos ministerija ėmėsi virtinės neįprastų veiksmų ir pakeitė pranešimų apie registruojamus COVID-19 atvejus tvarką.

Ministerijos pranešimai apie koronaviruso atvejus šalyje buvo plačiausiai naudojamas informacijos šaltinis, kuriuo remiantis susidarė gana niūrus epidemiologinės padėties šalyje vaizdas. Šalyje, turinčioje 212 mln. gyventojų, dabar oficialiai registruoti 37 134 mirties atvejai ir patvirtinta 707 412 užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Pagal užsikrėtimų skaičių Brazilija užima antrą vietą pasaulyje po Jungtinių Valstijų. o pagal mirčių skaičių yra trečia po Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės.

Praėjusią savaitę ministerija atidėjo kasdienį duomenų apie naujus užsikrėtimo ir mirties atvejus skelbimą maždaug 2,5 valandos ir paskelbė juos prieš pat 22 valandą.

Kritikai apkaltino vyriausybę taip siekus išvengti nepalankių vertinimų didžiausio šalies transliuotojo „Globo TV“ populiarioje vakaro laidoje „Jornal Nacional“.

Iš pažiūros tai patvirtino ir pats J. Bolsonaro, kai jo paklausė apie pavėluotą duomenų paskelbimą.

„Tai jau „Journal Nacional“ istorijos pabaiga“, – pareiškė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų prezidentas.

Po to ministerija visiškai nustojo skelbti bendrą mirties ir užsikrėtimo atvejų statistiką ir skelbdavo tik per praėjusią parą registruotus duomenis.

„Statistikos perversmas“

Dar didesnė painiava kilo sekmadienį, kai ministerija paskelbė du pranešimus su skirtingais mirties ir užsikrėtimo atvejų skaičiais, tačiau nepaaiškino, kodėl taip atsitiko ir kurie skaičiai yra teisingi.

Pirmadienį buvo paaiškinta, kad praėjusios dienos duomenis teko taisyti, nes kai kuriais atvejais tie patys atvejai sveikatos apsaugos pareigūnų buvo registruoti po du kartus.

Ministerija taip pat paaiškino pritaikiusi naują skaičiavimo metodą ir naują interneto svetainę, kurioje aukos priskiriamos tai dienai, kurią jos mirė, o ne datai, kai atliekant pomirtinius tyrimus joms buvo patvirtinta COVID-19 diagnozė.

„Būna atvejų, kai laboratorinių tyrimų rezultatai gaunami dėl savaičių senumo mirties atvejų“, – sakoma pareiškime.

Anot ministerijos, pagal „mirties datą [sudaroma] kreivė... padeda geriau suprasti šios ligos dinamiką, kur pareigūnams reikia daugiau sutelkti pastangų“.

Paros duomenų apie naujus užsikrėtimo ir mirties atvejus skelbimas vėl sugrąžintas į 18 valandą.

Tačiau kritikai nėra atlaidūs.

„Tai yra statistikos perversmas“, – rašoma vieno skaitomiausių Brazilijos laikraščių „Folha de Sao Paulo“ vedamajame.

„Manipuliuoti mirusiųjų per pandemiją skaičiais yra nusikaltimas“, – pareiškė laikraščio „Globo“ įtakinga skiltininkė Miriam Leitao.

Pagrindinės žiniasklaidos grupės, tarp jų „Folha“ ir „Globo“, paskelbė telkiančios bendras pajėgas, kad galėtų nepriklausomai skelbti duomenis, surinktus tiesiai iš sveikatos apsaugos pareigūnų.

Jau dabar jų surinkti duomenys skiriasi nuo oficialių: registruota 178 mirtimis 3 475 užsikrėtimo atvejais daugiau.

Kongresas taip pat pažadėjo pradėti vesti atskirą skaičiavimą.