Prieš tai jis drauge su žmona Michelle atviru „Rolls Royce“ važiavo sostinės Brazilijos gatvėmis. Naujojo prezidento šalininkai skandavo jo rinkimų šūkį: „Brazilija aukščiau visko, Dievas aukščiau visų“.

Jis norįs išvesti Braziliją iš „didžiausios etinės ir moralinės krizės istorijoje“, - kalbėjo J. Bolsonaras. Prezidentas kreipėsi į parlamentarus, ragindamas padėti jam išlaisvinti šalį iš „korupcijos, nusikalstamumo, ekonominio neatsakingumo ir ideologinio jungo“. Buvusio prezidento Luizo Inacio Lula da Silvos kairioji Darbininkų partija boikotavo inauguracijos ceremoniją, per kurią buvo prisaikdintas ir J. Bolsonaro pavaduotojas Hamiltonas Mourao.

Jo inauguracijos diena yra „ta diena, kai tauta pradeda išsivaduoti iš socializmo ir politinio korektiškumo, - pabrėžė J. Bolsonaras. - Mes vėl sukursime tvarką šalyje“.

JAV prezidentui Donaldui Trumpui ceremonijoje atstovavo valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, tačiau jis pats pasveikino J. Bolsonarą tviteryje. „JAV su Jumis!“ - rašė D. Trumpas. „Aš labai vertinu jūsų padrąsinančius žodžius. Kartu su Dievo pagalba mes suteiksime savo žmonėms gerovę ir pažangą!“, - atsakė J. Bolsonaro.

Prie Brazilijos vairo stojus J. Bolsonaro, stebėtojai prognozuoja radikalų posūkį į dešinę penktojoje pagal dydį pasaulio ekonomikoje. Kai kurie kritikai jame net įžvelgia pavojų dar jaunai Brazilijos demokratijai. J. Bolsonaro ne kartą yra paniekinamai atsiliepęs apie juodaodžius, čiabuvius ir homoseksualus ir gyręs karinę diktatūrą Brazilijoje. Be kita ko, jis yra pasiryžęs supaprastinti galimybę turėti ginklą.

Naujojo prezidento ideologija apibūdinama kaip „Bala, Boi e Biblia“ (kulka, galvijas, biblija). Jo rinkimų kovą rėmė evangelikai krikščionys, nacionalistai kariškiai ir neoliberalios ekonomikos elitas. Kuri šių grupių, atstovaujančių iš dalies labai skirtingiems interesams, duos toną per J. Bolsonaro kadenciją, kol kas neaišku.

„Aš ginsiu mūsų vertybes ir kovosiu su lyčių ideologija“, - savo kalboje paskelbė J. Bolsonaro. Ilgametis parlamentaras vis juodina homoseksualus. Jis kartą yra pasakęs, jog mieliau netektų savo sūnaus autoavarijoje, nei turėtų homoseksualų sūnų.

Savo kalboje J. Bolsonaro paskelbė apie „nacionalinį paktą“, kad išjudintų Braziliją. Per ateinančius ketverius metus dešinysis populistas nori įveikti plačiai išsikerojusią korupciją didžiausioje Lotynų Amerikos šalyje, sumažinti nusikalstamumą ir atgaivinti ekonomiką.

Kritikai būgštauja, kad paprastesnė galimybė įsigyti ginklą nenuslopins smurto, o jį tik dar labiau paaštrins. Nužudymų procentas Brazilijoje yra didžiulis: pernai čia nužudyta per 63 000 žmonių.